Кожен шостий українець не може купити необхідні ліки - експерт

Кожен шостий українець не може купити необхідні ліки - експерт

Укрінформ
Українці не можуть собі дозволити купувати життєво необхідні ліки у зв'язку з високими цінами на них.

Про це під час прес-конференції в п'ятницю заявив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, передає кореспондент Укрінформу.

«Є абсолютно офіційні дані, тимчасова слідча комісія на чолі з народним депутатом Петренком (нинішнім міністром юстиції - Ред.) ще минулого року заявила, що кожна шоста людина (в Україні - ред.) відмовляється від лікування у зв'язку з високими цінами на ліки. Для держави це, по суті, пасивна автаназія. Збільшенням цін на ліки ми вбиваємо наших співгромадян», - сказав він.

За його словами, усі європейські держави компенсують до 90 % цін на лікарські засоби залежно від їх важливості й небезпечності хвороби, а в Україні ця цифра коливається від 5 % до 10 %. На його думку, держава повинна витрачати на систему охорони здоров'я мінімум 7 % від ВВП.

У свою чергу, голова правління Союзу споживачів медичних послуг Владислав Онищенко зауважив, що, крім високих цін на лікарські препарати, в Україні існує велика проблема відсутності низки ліків, які є в аптеках усіх цивілізованих країн світу.

«Є британський формуляр, що визначає, якими молекулами (міжнародними назвами препаратів - ред.), якими лікарськими засобами повинні лікуватися люди. Якщо, наприклад, для шлунково-кишкового тракту там зазначено 64 молекули, то в Україні імпортується або виробляється всього 23 молекули, 22 виключно імпортується і 19 відсутні. У нас фактично немає повного спектру препаратів», - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-