З 1 липня декретна відпустка зараховується у страховий стаж українок

З 1 липня декретна відпустка зараховується у страховий стаж українок

Укрінформ
З 1 липня 2013 період відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами в Україні зараховується у страховий стаж.

Відповідна норма передбачена змінами у деяких законах України в частині призначення та індексації пенсії, повідомляється на сайті Мінсоцполітики.

"Віднині загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та одержують допомогу. Цей період зараховуватиметься у страховий стаж при призначенні їм пенсії", - відзначив директор Департаменту пенсійного забезпечення і соціального захисту інвалідів Микола Шамбір.

За його словами, це питання дискутувалося з 2004 року. Проте тільки недавно був знайдений компроміс, який влаштовує як урядову сторону, так і профспілки і працедавців.

"Аби ця норма почала діяти, парламент вніс зміни у законодавство в частині сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними, страхові внески за період перебування у декретній відпустці платитиме працедавець виходячи з нарахованої суми допомоги з вагітності і пологів : ЄСВ у такому разі становитиме 33,2% від цієї суми. Разом з цим з робітниці братимуть 2% з суми допомоги з вагітності і пологів ", - пояснив нововведення фахівець.

Як повідомляв Укрінформ, Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії" був ухвалений Верховною Радою 14 травня 2013 р. і опублікований у виданні "Голос України" 7 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-