Віталій Кличко увійшов до п'ятірки найвидатніших українців всіх часів

Віталій Кличко увійшов до п'ятірки найвидатніших українців всіх часів

Укрінформ
Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила результати опитування "Видатні українці всіх часів"

Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила результати опитування "Видатні українці всіх часів". Абсолютна більшість респондентів - 58,7% - назвали найвидатнішим Тараса Шевченка, до трійки лідерів також увійшли Леся Українка (22,5%) та Богдан Хмельницький (20,1%).

Про це свідчать результати дослідження, проведеного у травні за участю 2000 респондентів.

"До першої десятки також увійшли Iван Франко (12,7%), Вiталiй Кличко (10,8%), Михайло Грушевський (7,7%), Григорiй Сковорода (5,7%), Iван Мазепа (5,6%), Степан Бандера (4,3%) та Ярослав Мудрий (3,8%)", - йдеться у повідомленні.

Другу десятку сформували Микола Амосов (3,7%), В'ячеслав Чорновiл (3,5%), Андрiй Шевченко (3%), Юлiя Тимошенко (2,8%), Володимир Кличко (2,8%), Микола Гоголь (2,4%), Сергiй Корольов (2,1%), Софiя Ротару (1,9%), Борис Патон (1,8%) та Сергiй Бубка (1,6%).

До третьої - увійшли Михайло Коцюбинський (1,6%), Лiна Костенко (1,4%), Володимир Великий (1,4%), три президенти України: Вiктор Янукович (1,4%), Леонiд Кучма (1,1%) та Леонiд Кравчук (1,1%), а також Олександр Довженко (1,1%), Валерiй Лобановський (1,1%), Богдан Ступка (0,9%) та Павло Тичина (0,9%). Результат 0,5-0,8% отримали Iван Скоропадський, Тарас Бульба, Iван Котляревський, Яна Клочкова, Княгиня Ольга, Олег Блохiн, Петро Симоненко, Данило Галицький, Петро Сагайдачний, Василь Стус, Пилип Орлик, Нестор Махно, Володимир Винниченко, Роман Шухевич, Лiлiя Подкопаєва, Володимир Вернадський, Вiктор Ющенко, Iван Кожедуб, Микола Пирогов, Андрiй Шептицький.

Як зазначили у соціологічній групі "Рейтинг", загалом респонденти назвали 224 людини. Водночас близько 15% опитаних не змогли згадати жодного видатного українця, найбільше таких виявилось на Донбасі (27%), найменше – в Центрі (9%).

Дослідники зазначають, що постать Кобзаря однаково визнається в усіх вікових групах, як в селах, так і містах. Найчастіше його називали мешканці Заходу, частіше жінки, ніж чоловіки.

Лесю Українку частіше називали у селах, на Заході, Півночі та Сході, також частіше серед жінок.

Богдана Хмельницького найчастіше згадували в містах, здебільшого чоловіки. Його постать визнається насамперед мешканцями Центральної, Північної та Східної України, найменше згадувань – на Заході.

Вiталiя Кличка серед видатних українців бачить переважно молодь, значно частіше чоловіки, більше у селах.

Степана Бандеру називали переважно на Заході України, де він входить у п’ятірку найвидатніших українців всіх часів.

На Заході також відносно частіше називалося ім'я В'ячеслава Чорновола; у Центрі – Юлії Тимошенко; на Півдні – Микола Амосов, Сергій Корольов, Микола Гоголь, Михайло Коцюбинський, Леонід Кучма та Володимир Кличко; на Сході – Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Софія Ротару та Валерій Лобановський; на Донбасі – Сергій Бубка; на Півночі – Борис Патон та Олександр Довженко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-