Рецепти для

Рецепти для "оздоровлення" житла

Укрінформ
3 листопада об 11.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Стан житлового фонду України. Хто фінансуватиме масові капітальні ремонти будинків: мешканці чи держава?". (Зала 2)

Організатор: Інститут суспільно-економічних досліджень.

Учасники: Петро Пантелеєв - заступник міського голови м. Києва; Володимир Коваленко - міський голова м. Нова Каховка; Володимир Хомко - міський голова м. Рівне; Дмитро Корчак - директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонбуду України; Олександр Білянський - виконавчий директор Всеукраїнської асоціації "Укржитлоексплуатація"; Олена Димченко - доцент кафедри Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова; Всеволод Ніколаєв - науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень.

Довідково: Житловий фонд України у містах і селах сьогодні налічує 10,2 млн. одно- та багатоквартирних будинків, у яких знаходиться 19,4 млн квартир. Близько 80% багатоквартирних будинків, які у своїй більшості були побудовані до 1980 року, потребують капітального ремонту – а це понад 800 млн. кв. м. Якщо припустити, що мінімальна вартість капітальних ремонтів багатоквартирних будинків складатиме близько 500 грн. за кв. м., то це вимагатиме коштів в обсязі до 200 млрд. грн., або у перерахунку на одного мешканця – близько 10 тис. грн.

Підсумкові матеріали:

У Києві близько 600 тисяч сімей проживають у "зношених" будинках

У Києві близько 600 тисяч сімей проживають у будинках, які потребують капітального ремонту.

Про це під час круглого столу на тему: "Стан житлового фонду України. Хто фінансуватиме масові капітальні ремонти будинків: мешканці чи держава?" в Укрінформі повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Багато будинків уже вичерпали свій ресурс... І це характерно для 60% будинків як по Україні, так і по Києву. Сьогодні в Києві близько 600 тисяч сімей проживають у будинках, які потребують глибинної термомодернізації, капітального ремонту, тобто які вже на сьогодні достатньо зношені. 600 тисяч сімей - це приблизно мільйон 800 людей", - сказав Пантелеєв.

За його словами, для того, щоб провести ремонт в одному будинку, необхідно приблизно 3,5 - 5 мільйонів гривень.  

"Це заміна інженерії, капітальний ремонт покрівлі, заміна вікон на енергозберігаючі, встановлення нових сучасних теплових пунктів. На вартість також впливає заміна ліфтів. Тобто з розрахунку на сім’ю, на квартиру - це мінімум 50 тисяч гривень", - зауважив він.

Він зазначив, що в умовах, коли зростають тарифи на житлово-комунальні послуги, такі суми для мешканців будинків непідйомні.

Пантелеєв наголосив, що сьогодні також потрібно вирішувати питання "хрущівок". "Позиція київської міської влади, що "хрущівки" - це рудимент, і потрібно будувати нове житло, при цьому врахувати права та інтереси людей, які нині там проживають, дати їм рівноцінне житло", - додав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-