Як вберегтися від нищівного впливу сьогодення?

Як вберегтися від нищівного впливу сьогодення?

Укрінформ
4 листопада об 11.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Збереження здоров’я під час кризи та війни”. (Зала 2)

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

Учасники: Микола Поліщук - доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, Міністр охорони здоров’я (лютий 2005 - вересень 2005);  Лариса Конопляник - кафедра кардіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика; Олександра Дубогай - доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри фізичного виховання та здоров'я, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова;  Анатолій Чуприков - доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, професор кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика;  В’ячеслав Євмінов - президент Київського вертебрально-оздоровчого центру, заслужений тренер України; Наталя Рингач - доктор наук з державного управління, головний науковий співробітник відділу демографічного моделювання та прогнозування, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України; Галина Анохіна - заслужений лікар України, професор кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика; Ніна Гойда - професор кафедри управління охороною здоров`я Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (2004), доктор медичних наук, професор, дійсний член Академії наук вищої освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки;  Оксана Солдатова - доцент кафедри дитячих і підліткових захворювань НМАПО ім. П.Л. Шупика;  Дмитро Рафаель - голова правління громадської організації “Нові технології для здоров’я”.

Спеціальні гості заходу – учасники АТО.

До участі були запрошені: керівники державних органів влади України, експерти з питань охорони здоров’я, демографії, лікарі, викладачі профільних навчальних закладів, інститутів та інші.

Обговорювалися питання:

1.Вплив стресу на формування шкідливих звичок – зв'язок і шляхи протидії.

2.Стрес і здоров’я підлітків – підгрунтя до шкідливих звичок.

3.Позитивний стрес як засіб протидії шкідливим звичкам.

4.Стрес як причина шкідливих звичок у військовослужбовців.

5.Зв’язок серцевосудинних захворювань та стресу.

6.Найоптимальніші шляхи боротьби зі шкідливим звичками та зменшення негативного впливу для населення.

Підсумкові матеріали:

Кожне нове покоління українських школярів ще слабкіше за попереднє - експерт

У більш як 60% українських школярів спостерігаються проблеми із здоров'ям.

Про це на круглому столі в Укрінформі "Збереження здоров'я під час кризи та війни" в п'ятницю сказала завідувач кафедри фізичного виховання і здоров'я Національного педагогічного університету ім.Драгоманова Олександра Дубогай, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підростаюче покоління з кожним роком демонструє погіршення здоров'я. У перші класи приходять більш як 60% дітей, які мають ті чи інші поки що функціональні стани. І медики констатують, що близько 12-15% з них вже віднесено до медичної групи", - сказала Олександра Дубогай.

Вона констатувала, що та сама тенденція спостерігається серед студентів вузів. Так, наприклад, в університеті Драгоманова, за словами Дубогай, на 1 курсі у 30% студентів є хронічні захворювання.

"Ось це і є наслідками стресів, це наше майбутнє, це ті педагоги, які працюватимуть", - сказала Дубогай.

Причому під впливом стресогенних чинників діти опиняються вже починаючи з підготовки до школи.

"У нас сьогодні проблема підготовки дітей до школи. Ми загралися. Ми перевіряємо, як дитина соціально підготовлена до школи, як психологічно, інтелектуально. Але ніхто не думає, як дитина фізично підготовлена до школи, до того статичного режиму, не кажучи вже про емоційні навантаження витримати процес навчання", - сказала Дубогай.

При цьому, за її словами, всього лише 5% дітей можуть вважатися обдарованими, 15% здатні добре вчитися, а інші знаходяться на середньому рівні. Як відзначила педагог, фізично слабкі діти особливо схильні до шкідливих звичок, особливо в тих випадках, коли не можуть утвердитися перед своїми більше фізично сильними або привабливими однолітками. Так, в Україні підлітки починають пробувати палити і вживати алкоголь вже починаючи з 12 років.

За її словами, виправити ситуацію можна і не дорогими методами, а всього лише популяризуючи рухову активність серед усіх груп учнів. Вводити цю активність можна і треба також і на уроках, що має сприяти і засвоєнню матеріалу. Відповідні методики і розробки є в українських педагогів.

Подібні тенденції мають підтримуватися на рівні держави. У зв'язку з цим Олександра Дубогай наголосила на важливості Указу Президента про національну стратегію "Рухова активність — здоровий спосіб життя — здорова нація".

За її словами, Міністерство освіти і науки вже починає проекти з впровадження методик, які зберігають здоров'я, у процес навчання.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-