Міжнародний день кредитних спілок

Міжнародний день кредитних спілок

Укрінформ
19 жовтня о 10.00  відбулося засідання "круглого столу" на тему:  "Міжнародний день кредитних спілок". (Зала 2)

Організатор: Всеукраїнська асоціація кредитних спілок, Національна асоціація кредитних спілок України.

У заході взяли участь: Ольга Мороз - президент ВАКС; Ольга Тугай - голова Правління ВАКС; Петро Козинець - президент НАКСУ; Людмила Кравченко - віце-президент НАКСУ; Ева Сержиньска - директор, проект USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (САР); Павел Гржесик - головний Радник із питань політики, Проект USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (САР), а також представники кредитних спілок-членів ВАКС та НАКСУ, представники НБУ та Нацкомфінпослуг.

Підсумкові матеріали:

Кредитні спілки заявляють про поліпшення ставлення до них з боку влади

Останнім часом законодавство України та ставлення державних органів до кредитних спілок стали більш лояльними.

Про це заявив президент Національної асоціації кредитних спілок України Петро Козинець на прес-конференції в Укрінформі.

"Останніми місяцями ми бачимо певну зміну відношення до кредитних спілок з боку державних органів. Ми зараз бачимо позитивне зрушення у плані законодавства, більш лояльного до кредитних спілок. Тому сьогодні ми маємо впевненість і оптимізм, що кредитні спілки України у найближчі роки займуть гідне місце і в економіці держави, і в покращенні добробуту наших громадян", - сказав Козинець.

За його словами, наразі кредитні спілки розвиваються у 105 країнах світу. Так, у США та Канаді близько 50% дорослого населення є членами кредитних спілок. "Мова не йде про долю капіталу у кредитних спілках, тому що ми завжди говорили, що кредитні спілки ніколи не були реальним конкурентом банків, бо у нас інша ніша. Кредитна спілка - це організація не для прибутку, а для надання послуг", - зауважив він.

Козинець також поінформував, що нині членами кредитних спілок України є близько 700 тис. громадян.

"Треба відверто сказати, що зараз не найкращі часи для української кооперації. Якщо порівняти цифри, то у 2008-2009 роках в українських кредитних спілках було більше 2 млн громадян. По активам кредитних спілок ми практично йшли на рівні Великої Британії. Сьогодні інші показники, але ми віримо у те, що ренесанс розвитку кредитної кооперації, якщо не у цьому році, то в наступному однозначно почнеться", - наголосив президент НАКСУ.

У Нацкомфінпослуг розповіли, що приріст капіталу кредитних спілок України 2016 року становить близько 14%

Приріст капіталу кредитних спілок України цьогоріч становить близько 14%.

Про це заявив заступник директора департаменту Нацкомфінпослуг Ігор Невінчаний на прес-конференції в Укрінформі.

“Незважаючи на ті проблеми, які є на сьогоднішній день, з яких ми намагаємося знайти вихід, ми бачимо позитивні зміни. Можна сміливо сказати, що перша половина 2016 року показала нам позитивний тренд. Відбулися зміни у капіталі кредитних спілок, приріст склав близько 14%. Змінилися якісні показники у структурі кредитного портфелю. Структура кредитів, які прострочені або не повернені скоротилася на 17%”, - сказав Невінчаний.

Разом з тим, за його словами, почали реєструватися нові кредитні спілки.

“Це означає, що ринок оживляється. З’являється інтерес у громадян, бо це є одним із альтернативних джерел фінансування попиту громадян, які знаходяться у сільській місцевості, альтернатива банківському сектору економіки. Тобто у нас майже вдвічі зросли заявки на те, щоб внести кредитну спілку до реєстру фінансових установ”, - зауважив Невінчаний.

Представник Нацкомфінпослуг також відзначив важливість участі у розвитку цього ринку проектів міжнародно-технічної допомоги.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-