"Бабин Яр. Долі і пам'ять". Презентація книги професора Фелікса Левітаса

Укрінформ
23 вересня о 12.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: Презентація книги професора Фелікса Левітаса "Бабин Яр. Долі і пам'ять" та презентація відео альбому "Бабин Яр". (Зала 2)

Організатор: ВБФ "Заради тебе", ГО "Єврейський Форум України".

Учасники: Юлія Гольденберг, директор ВБФ "Заради тебе"; Аркадій Монастирський, президент "Єврейського форуму України"; Інеса-Мір'ям Лойфенфельд, благодійник; Олександр-Шимон Лойфенфельд, благодійник; Фелікс Левітас, професор, кандидат історичних наук; Йенс Краус-Массе, керівник консульсько-правового  відділу  Посольства Німеччини в Україні.

Підсумкові матеріали:

Книжку історика Левітаса, що доносить історичну пам'ять про трагедію Бабиного Яру, та відео альбом – збірник художніх фільмів  "Бабин Яр" презентували в Укрінформі. 

Книжку "Бабин Яр. Судьбы и память" професора Фелікса Левітаса презентували у Києві. Це ще одне  важливе видання, яке доносить історичну правду про страшну трагедію.

На цьому наголосив Аркадій Монастирський, президент ГО "Єврейський форум України", під час презентації книги в Укрінформі.

"Цими вересневими днями в Україні й усьому світі відзначатимуть трагедію Бабиного Яру, трагедію, якої не знала сучасна Україна. Важко уявити, що тільки за 2 вересневих дні - 29 і 30 вересня - у сумнозвісному Бабиному Яру було вбито близько 34 тисяч євреїв Києва і його околиць... Ми пам'ятаємо декілька трагедій, пов'язаних з Бабиним Яром, - це трагедія власне Бабиного Яру, а також період після нього, коли фашистські окупанти у 1943 році зробили майже все, щоб не залишилось свідків цієї трагедії, а в радянський час все робилося для того, щоб ніхто нічого не знав про цю трагедію... Тому дуже важливо доносити історичну правду про цю трагедію, важливо, щоб з'являлися правдиві книжки, які відкривають справжню історію цієї трагедії. Такі, як книга Фелікса Левітаса "Бабин Яр. Долі і пам'ять", - підкреслив Монастирський.

Сам автор - професор, кандидат історичних наук Фелікс Левітас - зазначив, зокрема, що великий вплив при написанні книжки відіграв сімейний архів.

"Довгі роки я не відкривав мамин вузлик - це була хустка українська, де лежало її перше життя: фотографії і похоронки. Це було життя, спалене війною. Зрештою ці матеріали дійшли до вас. Там не тільки мамина перша родина, а вся наша родина, там написано і про те, як загинули чоловіки трьох маминих сестер", - сказав Левітас.

Ще один комплекс джерел, за словами автора, це його особисті поїздки і напрацювання з музеїв та архівів, зокрема ізраїльського "Яд Вашем", Музею історії Нюрнберзького процесу, польського концтабору Освенцім. Скористався він також сімейним фондом Іллі Левітаса, а також фондом "Бабин Яр".

 "Що мене вражало - це зустрічі з людьми в різних країнах. Я нотував, що говорили люди, і поставив їхні роздуми без редагування - людей, які пам'ятали Бабин Яр, війну, те, що було після війни, як вони прожили в країні, якою керували нащадки Сталіна і Берії. Плюс чимало зустрічей в різні роки із записничка. Тому вийшов сукупний комплекс історичних джерел", - зазначив він.

Історик підкреслив: в першу чергу йому хотілося показати, що Україна, український народ, українське суспільство ніколи не були байдужими до цієї трагедії.

"Мене надихало те, що в листопаді 1943 року до Бабиного Яру прийшли академіки Максим Рильський і Павло Тичина, що до їхніх творів про Бабин Яр долучився вірш Миколи Бажана, твори шістдесятників Дмитра Павличка, Івана Драча, Ліни Костенко. Низький уклін Іванові Дзюбі. Я пам'ятаю пам'ятний мітинг 1966 року, який розганяла міліція, де Дзюба вперше затаврував тоталітаризм, виступив проти безпам'ятства, ненависті і злоби, які творила тоталітарна система на українській землі", - розповів Левітас.

Він додав, що ми повинні розказувати правду і про праведників. Сьогодні 2,5 тисячі дерев висаджені в Єрусалимі на честь українських праведників. Одна з них - на фото, вміщеному на обкладинці, - це Ольга Захарівна Рощенко.

Історик зазначив, що нині працює над українським варіантом книги, який буде значно розширений і міститиме велику кількість різноманітних джерел та документів, які свідчать про цю трагедію, не тільки про злочини нацистів, а й про те, як тоталітарна система ставилась до пам'яті про Бабин Яр. Це матеріали з українських архівів, які нині стали доступні, зі спецфонду періодики. СБУ розсекретила 1200 нових справ, плюс є чимало матеріалів в Центральному державному архіві, в Київському обласному та інших.

До видання увійдуть багато публіцистичних нарисів про реальних людей, що не увійшли до нинішньої книжки, також особисті спогади людей, яких уже серед нас немає.

"Протягом одного року ця праця буде завершена", - пообіцяв Фелікс Левітас.

Презентуючи відео альбом – збірник художніх фільмів  "Бабин Яр" голова правління ВБФ «Заради тебе» Юлія Гольденберг зазначила, що багатьом людям легше сприймати інформацію за допомогою художніх творів та витворів мистецтва. Вона наголосила:

«Трагедія Бабиного Яру – це не лише трагедія євреїв або ромів. Це трагедія всієї України, всього українського народу. Ми маємо це прийняти та усвідомити! Лише тоді фраза «ніколи знову, never again», яку ми так часто чуємо або самі використовуємо, перетвориться в реальність. Молодь має знати, що і як сталося, що призвело до трагедії. В нас дуже мало знань. Цей збірник фільмі того голова ВБФФ в допоможе зрозуміти, що відбувалось». Крім того, голова ВБФ «Заради тебе» наголосила, що недостатньо уваги приділяється ролі праведників.

«Ми багато говоримо про тих, хто брав участь у розстрілах, але, нажаль, недостатньо згадуємо людей, що ризикуючи своїм життям та життям своїх близьких, врятовували євреїв під час Голокосту.»

«Я дуже сподіваюсь», підкреслила вона, «що у недалекому майбутньому ми матимемо можливість бути присутніми на презентації фільму, присвяченого саме героїчним вчинкам праведників».

Єврейські організації просять закласти у держбюджет кошти на Музей Бабиного Яру.

ГО «Єврейський форум України» має надію, що в Держбюджет на 2017 рік закладуть кошти на реконструкцію будинку, в якому планується створити Музей Бабиного Яру.

На цьому наголосив президент ГО "Єврейський форум України" Аркадій Монастирський на прес-конференції в Укрінформі.

"Було вирішене питання з будинком по вулиці Мельникова, 44 - це контора колишнього єврейського кладовища, єдиного кам'яного свідка цієї трагедії. Після судових засідань, які тривали протягом року, ця будівля була передана Національному архітектурному заповіднику "Бабин Яр". Але ми не встигаємо зараз, до 75-х роковин, відновити її і відкрити хоча б тимчасову експозицію. Планується, що до кінця року будуть виділені кошти на проведення проектно-кошторисної документації щодо стану цього будинку площею понад 800 кв. м, який збудований ще у 1894 році за проектом архітектора Ніколаєва", - сказав Монастирський.

Також він нагадав, що лише в 1976-му в Бабиному Яру з'явився перший пам'ятник, на якому було написано, що там загинули радянські люди. І тільки після 1991 року, коли відзначалося 50-річчя трагедії Бабиного Яру, з'явився перший, невеликий пам'ятник єврейської трагедії.

"Потім протягом багатьох років з'являлися нові пам'ятники, але і досі немає музею, куди можна було б прийти, дізнатися про цю історію для того, щоб ця трагедія ніколи більше не повторилася", - підкреслив Монастирський.

Президент Ізраїля виступить на парламентських слуханнях з нагоди 75 роковин трагедії Бабиного Яру.

Президенти та високопосадовці різних країн візьмуть участь у парламентських слуханнях, присвячених 75 роковинам трагедії Бабиного Яру. Першим виступатиме у Верховній Раді президент Ізраїлю Реувен Рівлін.

Про це повідомив президент громадської організації "Єврейський форум України" Аркадій Монастирський на прес-конференції в Укрінформі.

"27 вересня о 15:00 у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання, присвячені 75 роковинам трагедії Бабиного Яру. І перший з президентів, який приїде і виступатиме у Верховній Раді, це буде президент Ізраїля Рівлін. Ми читали в документах оргкомітету, що очікується приїзд президента ФРН (Йоахіма - ред.) Гаука. Також будуть президенти Угорщини, Молдови. Від США - міністр торгівлі пані Пріцкер", - сказав  Монастирський.

Він нагадав, що в заходах, які відбудуться на державному рівні, візьме участь Президент України Петро Порошенко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-