Росія проти України: останній шанс Путіна?

Росія проти України: останній шанс Путіна?

Укрінформ
17 серпня о 10.30 в Укрінформі проводилось засідання “круглого столу”, де мова йшла про можливості оперативного вдосконалення підготовки оборони України та комплексної протидії агресії Кремля”. (Зала 2)

Організатор: Центр досліджень армії конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Учасники:  Володимир Горбулін,  радник Президента України – директор Національного Інституту стратегічних досліджень;  Ігор Кабаненко, президент Української агенції з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA;  Євген Марчук, генерал Армії України;  Володимир Огризко, керівник Центру досліджень Росії;  Ігор Смешко, генерал-полковник, очільник Всеукраїнської громадської організації “Сила і Честь”.

Підсумкові матеріали:

Експерти радять владі негайно взятися за оперативне вдосконалення підготовки оборони України

Владі варто якнайшвидше узятися за вирішення питань, пов’язаних з оперативним вдосконаленням підготовки оборони України та комплексної протидії агресії Кремля.

Про це на під час круглого столу в Укрінформі сказав директор Центру досліджень армії конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

«Треба звернути увагу української влади на те, що неприпустимо надалі для українського суспільства залишатися вразливою мішенню. Я хочу від імені центру та від імені експертного товариства звернутися з проханням та з вимогою переглянути підходи щодо будівництва оборони», - сказав Бадрак.

За його словами, по-перше, необхідно запустити процес переозброєння війська. «Сьогодні в армію, як і раніше, постачається тільки те, що Україна здатна виробити, а не те, що їй потрібно. Але запуск оборонного виробництва вимагає також створення вертикалі управління оборонною промисловістю, яка досі не створена за ці роки та управляється в ручному режимі», - сказав експерт.

Крім того, наголосив фахівець, необхідно встановити чіткий курс на створення професійного війська як ядра оборони, а також вирішення питання військ територіальної оборони. Він нагадав про те, що вже понад рік законопроект про територіальну оборону знаходиться у Верховній Раді, але досі не був розглянутий.

Водночас, коментуючи поведінку президента РФ Володимира Путіна, Бадрак зазначив, що Центр досліджень армії конверсії та роззброєння фіксує його готовність до війни, але водночас це не означає, що широкомасштабна війна дійсно буде розгорнута. «Путіну дуже вигідно презентувати себе як хворобливу та непередбачувану особистість. Завдяки цьому він сіє паніку серед населення, а це може бути частиною великого тиску на керівництво Української держави», - додав експерт.

Підтримав таку точку зору екс-заступник глави Міноборони та військовий експерт Леонід Поляков: «Відкидати можливість посилення дій РФ не можна. Це було б наївно. Інше питання, що на даному етапі ми більше говоримо про ці зусилля РФ як про шантаж, як дестабілізацію».

Звісно, наголосив він, тривати вічно так не може, але зараз Україні не варто розслаблятися. Маємо пам’ятати, що у разі наступу Росії у нас немає стовідсоткової упевненості, що хтось прийде на допомогу. «Треба сподіватися на власні сили, тому ми говоримо про оперативне удосконалення підготовки оборони, чого ми не спостерігаємо», - сказав Поляков.

Марчук звернув увагу влади на прогалини в дипломатичному представництві України

Українській владі необхідно вирішити питання кадрового забезпечення зовнішньополітичного сектора, оскільки в дипломатичному представництві України є серйозні прогалини.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Росія проти України: останній шанс Путіна?" заявив екс-прем'єр-міністр України, екс-голова СБУ генерал армії України Євген Марчук.

"Українській владі вкрай необхідно вирішити питання кадрового забезпечення зовнішньополітичного сектора. Якщо порівняти дипломатичну поведінку Росії, не кажучи вже  про стратегічні речі, в яких вона суттєво випереджає Україну, я вважаю, що в такій критичній ситуації наша дипломатія сьогодні фундаментально відстає. А ми знаємо, що ці компоненти гібридної війни, які використовує Росія,  - і медійний, і зовнішньодипломатичний - сьогодні прирівнюються фактично до військових", - сказав Марчук.

У цьому контексті він звернув увагу на декілька відчутних, на його переконання, прогалин у дипломатичному представництві України за кордоном.

Зокрема, зазначив Марчук, уже більше року немає представника України в НАТО, а є тимчасово виконуючий обов'язки. За його словами, у військовій дипломатії є певна символіка, і  якщо Україна більше року не призначає постійного представника в НАТО, якими б мотивами це не пояснювалося, досить впливові західні аналітики роблять із цього свої висновки.

"Я знаю версію одного західного аналітика, який каже: "Ми вважаємо, що ваш президент цим самим не хоче додатково дратувати Путіна, оскільки відносини Росія-НАТО заморожені". І це так доповідається західним урядовим інституціям", - зауважив він.

 За словами Марчука, так само незрозуміло, чому більше року немає посла в Білорусі. "Хто знає, що відбувається у воєнному сенсі в Білорусі по відношенню до України? У структурному сенсі? А що біля Гомеля відбувається? І так далі. Я не хочу заглиблюватися, але можу вам сказати, що там накопичуються серйозні проблеми", - застеріг екс-голова СБУ.

Марчук також нагадав, що Україна стала непостійним членом Ради Безпеки ООН, але, на його думку, не скористалася цією нагодою  і не проявила якихось  "могутніх ініціатив".

"Єдине, я можу згадати, -  досить швидку реакцію нашого представника Єльченка у зв'язку з "кримськими терористами", - зазначив він.

Підсумовуючи, він порекомендував "серйозно переглянути" весь дипломатичний сектор, який забезпечує зовнішньополітичну діяльність.

"Я розумію, що Президент України має дипломатичну освіту і сам добре володіє англійською мовою, але, окрім президента і міністра закордонних справ, має працювати дипломатична машина, а вона дуже серйозно пробуксовує", - вважає Марчук.

Необхідно ввести посаду віце-прем'єр-міністра з питань комплексної боротьби - голова Спілки офіцерів України

В Кабінеті міністрів України необхідно запровадити посаду віце-прем’єр-міністра з питань комплексної боротьби з внутрішніми та зовнішніми ворогами держави.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі висловив екс-заступник голови СБУ, голова Спілки офіцерів України генерал-лейтенант Олександр Скіпальський.

«Можливості посилення України полягають у необхідності розробки концепції системної багатовекторної композиційної контрборотьби проти внутрішніх та зовнішніх ворогів із синхронним використанням усіх інституцій держави. А для синхронізації всіх державних, цивільних та військових інституцій в Кабінеті міністрів потрібно як мінімум терміново ввести віце-прем’єр-міністра з питань комплексної боротьби. Ми маємо шість віце-прем’єрів, які не знаю чим займаються, але жодного спеціаліста у сфері оборони», - сказав експерт.

Він укотре висловився за необхідність уведення військового стану на території Луганської та Донецької областей. На думку Скіпальського, це дасть змогу «відшліфувати» механізми режиму військового стану загалом, отримати певний досвід, а також сприятиме боротьбі із «внутрішньою мафіозно-корупційною складовою, що є загрозою для всіх країн Європи». «Режим військового стану вважаю за необхідне ввести в окремих місцевостях з обов’язковим визначенням територій хоча б на три місяці», - додав генерал-лейтенант.

Одночасно з цим голова Спілки офіцерів України вважає за доцільне обов'язково переглянути реалізацію оборонної політики держави, поставивши в центр оборони матрицю: СБУ, зовнішня розвідка, прикордонна служба та Нацгвардія, і вже навколо цієї матриці формувати інші частини оборони.

Скіпальський також пропонує залучати масово державні та громадські організації до патріотично-військового виховання молоді та громадян.

Марчук припускає, що "нормандський формат" можуть заблокувати

Переговори в "нормандському форматі" можуть дійсно бути заблоковані, а перехід на інший спровокує паузу у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі висловив екс-прем'єр-міністр України, екс-голова СБУ, генерал армії України Євген Марчук.

"Є дійсно загроза блокування "нормандського формату", загроза може бути не у змісті заяв Росії, що вона виходить, а де-факто в її поведінці. Тому що заблокувати поведінкою елементарно", - сказав Марчук.  

Він зазначив, що під час мінських переговорів представники РФ часто роблять саме так: "Навіть якщо є взаємний інтерес обох сторін, але поведінкою можна заблокувати".

Екс-прем'єр-міністр України переконаний, із часом переходити на інший формат доведеться. "Але це буде дуже велика пауза, яка буде на користь тільки Росії і нікому більше", - додав він.

Поки що, додав Марчук, ми маємо дотримуватися Мінських домовленостей, які є не самостійними, а продовженням, інструментом "норманського формату". "Тільки-но Україна хоча б заїкнеться відносно неефективності "норманського формату", то важка техніка одразу повернеться на передову", - попередив він.

Марчук нагадав, що існує думка про ефективність та доречність Будапештського процесу. "Але якщо будь-який формат буде придуманий, а в ньому не буде брати участь Росія, тоді його результат буде нульовим. Росія дуже грамотно підвела до такої ситуації", - додав він.

Росії вдалося розбалансувати південно-східний фланг НАТО - Марчук

Перетворення анексованого Криму на військову базу і зближення Росії з Туречччиною суттєво розбалансували південно-східний фланг НАТО.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Росія проти України: останній шанс Путіна?" заявив екс-прем'єр-міністр України, екс-голова СБУ, генерал армії України Євген Марчук.

"Я задавав питання, в тому числі високим представникам НАТО: вас не шокувало те, що ви практично втратили південно-східний фланг НАТО? Після того, як Росія анексувала Крим, вона зробила з нього військову базу, спроба перевороту в Туреччині, особлива поведінка Ердогана з Росією, зустрічі Путіна і Ердогана - якщо з'єднати це в один пазл, то з точки зору військово-політичної, стратегічної системи балансів НАТО і сусідів НАТО виходить, що кримський плацдарм і перехід Ердогана в друзі Путіна дуже суттєво розбалансував південно-східний фланг НАТО", - сказав Марчук.

У цьому контексті він також нагадав, що жодна з відомих своєю силою спецслужб провідних країн світу, зокрема  США і Німеччини, не змогла спрогнозувати ані анексії Криму, ані практично початку Росією війни на Донбасі.

За словами Марчука, попри те, що це проблеми великої стратегії, сьогодні для нас це не теорія, а життєво важлива практика, з якої треба зробити декілька висновків.

"Я роблю такий висновок: не треба нікого ідеалізувати. Партнерам ми маємо низько вклонитися за їхню допомогу, бо дійсно ми наодинці з Росією навряд чи вистояли б, але, з іншого боку, ми повинні розраховувати на власні сили, безумовно, в контексті партнерства з провідними країнами світу", - вважає він.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-