Про корінні народи України

Про корінні народи України

Укрінформ
9 серпня о 10.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Корінні народи України: історія, сучасність та перспективи". (Зала 2)

Учасники: Еміне Джапарова, Перший заступник Міністра інформаційної політики України, модератор; Рефат Чубаров, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Борис Бабін, доктор юридичних наук, професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка; Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова ГО "Кримськотатарський ресурсний центр"; Наталія Беліцер, експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Олівер Лооде, член постійного форуму ООН з питань корінних народів; В’ячеслав Ломброзо, заступник голови МГО "Фонд дослідження та підтримки корінних народів Криму"; Олена Арабаджи, голова ГО "Мелітопольське національно-культурне караїмське товариство "Джамаат"; Андрій Іванець, кримський історик, координатор громадської організації "Таврійська гуманітарна платформа"; В’ячеслав Лебедєв, член Ради караїмських організацій Автономної Республіки Крим; Михайло Падюк  - заступник директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

У рамках "круглого столу" обговорювалися питання:

1. Корінні народи в сучасному світі. Особливості корінних народів як етнічних груп. Варіанти розв’язання проблем корінних народів в країнах сучасності.

2. Розвиток міжнародного права з питань корінних народів. Перше та друге Десятиріччя корінних народів світу ООН. Декларація ООН про права корінних народів. Органи ООН з питань корінних народів.

3. Корінні народи України, що сформувалися в Криму. Усунення наслідків депортації кримськотатарського народу. Потреба збереження спадщини малих народів Криму – караїмів та кримчаків. Інші традиційні етнічні групи України та їх статус за стандартами ООН.

4. Законодавство та практика України стосовно корінних народів. Нові виклики в умовах російської агресії та окупації Криму.

Довідково. Захід проводиться в рамках комунікаційної кампанії "Міжнародний день корінних народів світу", що проводиться за підтримки Міністерства інформаційної політики України, Меджлісу кримськотатарського народу, Державного підприємства "Кримський дім" та інших.

Підсумкові матеріали:

Чубаров сподівається, що законопроект про статус кримськотатарського народу розглянуть цього року

Рефат Чубаров сподівається, що законопроект про статус кримськотатарського народу як корінного і відповідні зміни до Конституції будуть розглянуті Верховною Радою  цього року.  

Про це народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу сказав під час круглого столу в Укрінформі, присвяченого корінним народам України.

"Ми намагатимемося робити все для того, щоб законопроект був розглянутий до кінця цього року. І не лише законопроект, а й ті зміни, які мають бути внесені до Конституції України. Принаймні, деякі кроки для цього ми зробили", - сказав Чубаров, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Він уточнив: щодо законопроекту, там дійсно є складнощі, пов'язані з ситуацією, в якій Україна опинилася у зв'язку з тимчасовою окупацією Криму.

"І тут треба нам вирішувати деякі питання кардинально, особливо ті, що стосуються взаємодії представницьких органів кримськотатарського народу з місцевою владою. Але ми працюємо над цим законопроектом. І будемо намагатися, щоб він усе-таки був розглянутий", - підкреслив Чубаров.

Очікування кримчан на розуміння Москви марні - Чубаров

Загравання окупаційної влади з Кримом носить суто корисливий характер. Кримчан просто використають з пропагандистською метою.

Таке переконання висловив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час круглого столу в Укрінформі.

"Будь-які очікування в Криму з боку будь-кого, в тому числі корінних народів, на якесь розуміння Москви, щоб полегшити свій стан, - марні. Про це говорить наш досвід. Москва очікує демонстрації лояльності для того, щоб цим скористатися, в тому числі ззовні - щоб показати, що в Криму все добре, зокрема і з корінними народами. А потім завершити те завдання, яке вони перед собою ставлять щодо них", - сказав Чубаров.

За його словами, російське законодавство про корінні народи максимально маніпулює міжнародними нормами для того, щоб в кожному регіоні виробити алгоритм, спрямований на знищення "найбільш чисельних і тих, які зберігають потенцію - мовну, релігійну - і будь-яку самобутність, щоб довести їх до маленької чисельності, а потім уже надавати якісь преференції, які не допомагають розвиватися", а навпаки - щоб вони потроху зникали.

"Досвід Росії для нас є якоюсь мірою корисним для того, щоб розуміти, а що ж вони від нас хочуть, від тих, хто "під них" уже попав", - зазначив Чубаров.

Він також додав, що десятки корінних народів Росії завершують своє існування через процеси асиміляції, і втрата ідентичності набула просто катастрофічних розмірів.

Водночас перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова нагадала, що в травні цього року на черговій сесії постійного форуму ООН з питань корінних народів, який відбувався в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, були такі представники, які "просто підступно брехали".

"Вони, наприклад, казали, що 18 тисяч кримських татар отримали земельні ділянки в Криму. Тут такої інформації взагалі немає. Це абсолютна брехня. Втім такі заяви представників корінних народів Російської Федерації лунали на тому майданчику. І ми розуміємо, що тисячі людей, які чули цю промову, не мали можливості перевірити цей факт, і вважали, що кримським татарам в Криму гарно живеться", - сказала Джапарова.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-