1000-ліття духовно-культурних зв’язків Київської Русі і святої гори Афон

1000-ліття духовно-культурних зв’язків Київської Русі і святої гори Афон

Укрінформ
9 червня о 12.00 круглий стіл на тему: «Забутий в Україні ювілей і нинішні спроби Росії присвоїти українську історію (до 1000-ліття духовно-культурних зв'язків Русі-України та Святої Гори Афон)». (Зала 2)

Організатори: ГО «Європейський християнський конгрес», ГО «Київське Богоявленське Ставропігійне Братство», Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.Г.С.Сковороди НАН України.

У заході взяли участь: науковці та громадські діячі: П. Яроцький; О. Саган; П. Зуєв; В. Дерновий; В. Авер'янов та інші.

Довідково. У 2016 р. виповнюється 1000 років від першої писемної згадки про існування та діяльність на Святій Горі Афон (Греція) першого давньоруського монастиря, через який здійснювалися духовні та культурні взаємозв'язки між Київською Руссю та центром православного чернецтва і духовності на Афоні.

Афон і його спадщина протягом багатьох сторіч відігравали виключно важливу роль у розвитку вітчизняної духовності і культури як в епоху Київської Русі, так і в часи національно-визвольної боротьби українського народу в XVII ст. та в пізніші часи, вплинувши на самобутність і неповторність національних релігійних традицій в Україні. Особливо важливим було становлення під впливом Афону Києво-Печерського монастиря, який був свого роду «розсадником» і центром чернецтва, духовності, книжності, культури й просвіти по всій Русі-Україні.

Вплив Святої Гори Афон, її традицій і її послідовників на духовно-культурні процеси в історії Руси-України відігравали дуже важливе значення, а сама афонська спадщина по праву є однією з важливих складових української національної духовної культури і традиції, хоч і невиправдано забутою нині.

Підсумкові матеріали:

Україна повинна захищати свою спадщину - історик

9 червня в Укрінформі відбувся круглий стіл за ініціативи Європейського християнського конгресу, присвяченій українській спадщині на Афоні.

Святкування 1000-ліття російської присутності на святій горі Афон є не чим іншим, як привласненням української спадщини.

Таку думку висловили на круглому столі науковці.

"Спершу ми здаємо історію, культуру, а потім втрачаємо територію. Поки в Росії надають власне трактування історії та привласнюють наше коріння, все проходить повз нас", - зазначив, відкриваючи дискусію, професор Олександр Саган.

Як зазначили на круглому столі історики, існують документальні свідчення того, що українські ченці були присутні на Афоні  задовго до того, як туди прибули ченці з Росіі. Так, одним з них був завновник Києво-Печерської лаври Антоній Печерський, який приянв постриг в Свято-Успенському монастирі на Афоні та через якого в Україну прийшла традиція називати лаври Свято-Успенськими. Також грунтовну історичну розвідку з цього приводу провів директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило, який винайшов на Афоні старовинний скит, заснований запорізькими козаками.

Втім в Україні не приділяють належної уваги визначній даті ані на державному, ані на церковному рівнях.

Як зазначив на прес-конференції релігєзнавець Віталій Дерновий, Росія розпочала підготовку до відзначення 1000-ліття присутності на Афоні задовго до цієї дати. І цьому передувала відверта пропагандистська робота деяких одіозних російських істориків. Крім того, на святкування з державного бюджету Росії було виділено біля 130 млн рублів.

В той же час, з боку України жодних ініціатив висунуто не було. Пропозиції щодо цього звучали ще в 2013 році. Тоді ж була підготовлена відповідна постанова Верховної Ради, але вона так і не отримала необхідної підтримки.

Наразі, проблема сягає своїм коріння глибше. Як зазначив на круглому столі священик Петро Зуєв, Росія усіма можливими засобами привласнює історичну спадщину України.

" Україна - територіальний спадкоємець Київської Русі. І що ми бачимо. Як було за Ющенка започатковано своєрідний погляд на історію з наголосом на козацькій добі, ми так і не переорієнтувалися на культуру княжої доби. Ми не видаємо наукових книжок, присвячених Київській русі, а Москва штучно ототожнює себе з цим періодом", - сказав Зуєв.

Як зазначила на круглому столі історик Тетяна Євсеєва, нещодавний візит президента РФ на афонфон є не тільки свідченням цього процесу, але й ознаками більш ширшої експансії Росії - як історичної, так і ідеологічної в самому широкому сенсі.

"Візит Путіна на Афон є відновлення явлення православного імператора, туди де є православний патріархат, і все це потрібно обєднати в єдину величезну православну імперію і відновити контроль на Близькому сході під російською егідою", - впевнена науковець.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-