Дитина, як учасник кримінального процесу

Дитина, як учасник кримінального процесу

Укрінформ
26 травня о 10.00 відбувся "круглий стіл" на тему: «Дитина, як учасник кримінального процесу». (Зала 2)

Організатор: Національна асоціація адвокатів України спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини.

Учасники: МИКОЛА КУЛЕБА - Уповноважений Президента України з прав дитини; ТОНЬЄ МЕЙНІК - Голова місії з утвердження верховенства права (NORLAU), співробітник Посольства Норвегії в Україні на посаді Радника з питань Юстиції;  КАТЕРИНА ЮСУПОВА – адвокат; ВАДИМ КУЛЄБЯКІН – адвокат; ОЛЕНА ДЕМЕНЕВА - адвокат;  КОСТЯНТИН КРАВЧУК - адвокат, член Комітету захисту прав людини при НААУ; ГАННА БОРЯК -  адвокат; ЛІДІЯ ІЗОВІТОВА - голова Національної асоціації адвокатів України, голова Ради адвокатів України; ГАННА КОЛЕСНИК - голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ, адвокат; ОЛЕКСАНДР ДРОЗДОВ - голова Вищої кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури, адвокат; КОСТЯНТИН КРАВЧЕНКО – адвокат; ІГОР СВЄТЛІЧНИЙ – адвокат; ТЕТЯНА ГНАТЮК - голова комітету захисту прав людини при НААУ, адвокат; НАТАЛІЯ ЗОЗУЛЯ - голова громадської організації «Комітет з питань захисту прав дітей»; АНДРІЙ ІВАНОВ - суддя Перевальського районного суду Луганської області, член Правління асоціації розвитку суддівського самоврядування.

Підсумкові матеріали:

Україна має запровадити прогресивнішу систему соцреабілітації дітей, які мають проблеми із законом - Кулеба

Україні варто запровадити більш прогресивну систему превентивних заходів та соціальної реабілітації дітей, які вступили у конфлікт із законом, яка б відповідала сучасним вимогам.

Таку думку на засіданні круглого столу в Укрінформі висловив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє кореспондент агентства.

«Я вважаю, що сьогодні недостатньо держава приділяє уваги превентивній роботі. Хоча знаю, що тисячі адвокатів сьогодні по всій України проводять тренінги для дітей у школах. Ця робота, направлена на запобігання злочинам, пояснення дитині наслідків протиправної діяльності, є найбільш ефективною», - сказав Кулеба.

На його думку, Україні варто брати приклад з тих розвинених держав, де права дітей дійсно захищають та роблять усе можливе заради того, щоб хлопці та дівчата не вдавалися до злочинів.

«Як на мене, треба особливу увагу приділяти не тільки тим дітям, які скоюють злочини, а й тим, хто потерпає від цього. Вони у першу чергу потребують захисту», - додав Уповноважений.

На переконання голови Вищої кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури, адвоката Олександра Дроздова, з дітьми неможливо працювати так само, як із дорослими, і це необхідно враховувати.

«Ми всі повинні зосереджувати свою увагу і на роз’ясненні права та законів дітям, і на роботі із представниками правоохоронців, органів виконавчої влади щодо запровадження тих чи інших міжнародних стандартів, міжнародних конвенцій, практик Європейського суду з прав людини у діяльність системи правосуддя. Звичайно, ми роз’яснюємо дітям, що таке крадіжка, що за неї може бути, але якщо ми не будемо наполягати, щоб ті чи інші міжнародні стандарти у сфері прав дитини були застосовані на досудовому провадженні, під час судового провадження, на жаль, багато з того, що записано у планах дій з реалізації прав дитини, може залишитися невирішеним», - переконаний адвокат.

У свою чергу, голова місії з утвердження верховенства права (NORLAU), співробітник Посольства Норвегії в Україні на посаді радника з питань юстиції Тоньє Мейнік розповіла про досвід Норвегії щодо участі дітей у кримінальних злочинах та їх покарання. В цій країні діяльність влади базується на неприпустимості спричинення шкоди дитині, уникненні вироків, пов’язаних із позбавленням волі та заміні їх там, де тільки можливо, виховними заходами.

«У нас є принцип, що діти в жодному разі не повинні потрапити у в'язницю, якщо для цього немає вкрай тяжких підстав. У нас навіть прокурор піднімає питання про те, як допомогти дитині не бути ув’язненою. Інколи, він бачить, що дитина винна, але намагається не доводити справу до суду, а допомагає їй виправитися», - сказала Мейнік.

За її словами, якщо ж дитина потрапила у колонію, вона перебуває у нормальних умовах, має можливість навчатися, до кожної дитини є індивідуальний підхід.

Під час круглого столу були обговорені такі проблеми, як відсутність чіткого правового регулювання, вживання неоднозначних формулювань та визначень, що позбавляє можливості здійснювати повноцінний захист прав та інтересів неповнолітніх.

Експерти наголошували, що обвинувальний ухил у суддівській практиці часто дає можливість оперативним органам та органам судового розслідування зловживати та безкарно порушувати права та інтереси неповнолітніх при їх затриманні, вручені та оголошенні повідомлення про підозру та обранні стосовно них запобіжних заходів.

В Україні майже 4 тисячі дітей є учасниками кримінального процесу - Кулеба

Майже 4 тисячі українських дітей тією чи іншої мірою є учасниками кримінального процесу.

Такі дані навів під час засідання круглого столу в Укрінформі уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє кореспондент агентства.

«Ситуація на сьогодні така: 3 тисячі 815 дітей тим чи іншим чином є учасниками кримінального процесу. 192 дитини знаходяться у СІЗО, 396 відбувають покарання у колоніях», - сказав Кулеба.

На жаль, додав він, є ще 38 дітей віком до 3-х років, які разом зі своїми матерями перебувають в колоніях. На думку Кулеби, влада має серйозно взятися за вирішення питання щодо створення хоча б в одній з колоній належних умов, щоб діти постійно могли перебувати з мамою. «Бо колонії у нас не дають такої можливості, а це невід’ємне право дитини на те, щоб постійно бути із мамою», - підкреслив чиновник.

Крім того, за даними Кулеби, нині 2002 дитини перебувають на обліку у виконавчої інспекції, 1257 - обрано інший запобіжний захід, або ж приймається відповідне рішення про це.  "Для 2,3% дітей обирають запобіжний захід тримання під вартою у СІЗО", - сказав Кулеба.

Водночас, додав він, проблеми залишаються й тоді, коли обирається альтернативне покарання: "Ми знаємо, як часто ставляться до дитини, яка скоїла правопорушення, рідні, сусіди, знайомі. Вона потребує підтримки, тому нам потрібні заходи, які нададуть їй можливість виправитися", - наголосив Кулеба.

Він також закликав владу звернути особливу увагу на умови в колоніях для неповнолітніх, які в Україні частіше за все фактично є не виправними, а просто місцем позбавлення волі.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-