Світовий та вітчизняний досвід організації системи контролю якості  психологічних послуг

Світовий та вітчизняний досвід організації системи контролю якості психологічних послуг

Укрінформ
23 травня о 13.00 відбувся "круглий стіл" на тему: "Обговорення світового та вітчизняного досвіду організації системи контролю якості  психологічних послуг". (Зала 2)

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Учасники: Василь Шевченко - Перший заступник Міністра соціальної політики; Олександра Тарасова - начальник Управління в справах ветеранів та учасників АТО міністерства соціальної політики України; Андрій Шевцов - директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти України; Андреа Сцілагі - Вице-президент European Board for Certified Counselors (Branch of National Board of Certified Counselors, USA); Андреас Бінерт - член керівного комітету, Council for Accreditation of Counseling and Related Educational Programs, USA; Іван Данилюк - декан факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка;  Людмила Гридковець - завідувач кафедри психології та педагогіки Київського інституту бізнесу і технологій, член Координаційної ради з реабілітації при Комітеті ВР з питань охорони здоров'я; Ольга Запорожець - доцент кафедри психологічного консультування, Regent University, USA; Андрій Карачевський - психотерапевт, керівник Клініки психічного здоров'я Українського Католицького університету, член Координаційної ради з реабілітації при Комітеті ВР з питань охорони здоров'я; Наталія Зарецька - модератор.

Підсумкові матеріали:

У Мінсоцполітики повідомили про створення концепції державної цільової програми з комплексної реабілітації демобілізованих

В Україні зараз створюється концепція державної цільової програми щодо комплексної реабілітації демобілізованих військовослужбовців.

Про це йшлося на круглому столі, присвяченому вітчизняному та світовому досвіду організації психологічної допомоги та контролю її якості, який відбувся у понеділок в Укрінформі.

"Зараз створюється концепція державної цільової програми по комплексній реабілітації, яка буде включати всі елементи (психологічна реабілітація, медична реабілітація, соціально-професійна адаптація, санаторно-курортне лікування - ред) та базуватиметься на світовому досвіді", - сказав заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко.

Як зазначила начальник Управління у справах ветеранів та учасників АТО Олександра Тарасова, зараз проблемою психологічної допомоги в рамках реабілітації військовослужбовців опікується дуже багато відомств: Міноборони, МВС, Міністерства соціальної політики, охорони здоров'я, освіти та науки.

"Все це не діє, як єдиний механізм. На сьогодні у нас не  визначено, хто і як сертифікує чи надає право надавати таку психологічну допомогу, а також стає дуже гостро питання надання стандартної нормативної допомоги. І ми хотіли б отримати досвід міжнародних організацій та фахівців", - сказал вона.

За словами керівника Державної служби у справах ветеранів та учасників АТО Артура Дерев'янка, в 2014-15 роках досвіду надання такої допомоги в Україні не було, тому фахівці різних напрямків мають своє бачення щодо того, яким чином повинна проводитися психологічна реабілітація та адаптація військових до звичайного життя. Крім того, постає питання оплати праці фахівців, які працюють з психологічними проблемами.  

"Враховуючи досвід роботи з посттравматичним синдромом західних країн, тих країн, які постійно воюють або беруть участь у військових конфліктах, на засіданнях міжвідомчих комісій було запроновано створити протокол або умови, за якими повинна реалізовуватися державна програма фінансування такої послуги", - сказав Дерев'янко.

Він зазначив, що попри формальну невизначеність з сертифікацією чи підтвердженням кваліфікації психологів, программа з надання психологічної допомоги не може бути припинена.

"Торік через цю програму пройшло більше 4 тисяч осіб, в цьому році більше 800 осіб. Але треба збудувати правильну систему, щоб це було затверджено на державному рівні. Тоді тій державній установі, яка має фінансування на це, буде простіше  і легше працювати з цими категоріями. По-перше, ми будемо знати, що ми платимо дійсно за ту послугу, яка повинна надаватися", - сказав Дерев'янко.

Як повідомив Шевченко, зараз в Мінсоцполітики працює робоча група, яка напрацьовує зміни до порядку надання психологічної реабілітації за державні кошти, що був прийнятий Кабміном ще на початку року.

"Основні зміни, які були запропоновані - це принципи оплати години роботи фахівців. У процесі роботи були залучені наші фахівці, ми консультувалися з колегами із США, в плані того, наскільки це координується західними стандартами, наскільки це відповідає сучасній практиці надання психологічних послуг", - сказав Шевченко.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-