Два роки президента

Два роки президента

Укрінформ
24 травня о 14.00 відбувся круглий стіл на тему: «Два роки президента». (Зала 2)

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Ігор Коліушко - голова Правління Центру політико-правових реформ; Олександр Сушко - науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва; Володимир Фесенко - голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»; Олексій Сидорчук - політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Обговорювалися питання:

Чи довіряють українці Президентові Порошенку? Як змінився рівень довіри до нього за два роки?

Другий рік президентства Петра Порошенка: що вдалося, а що - ні? Погляд експертів.

Як Президент справлявся зі своїми завданнями протягом другого року каденції?

Чим відрізняється другий рік Президента Порошенка від першого? Як змінилася країна? Як змінився Президент? Свідчення громадської думки.

Що слід зробити Президенту найближчим часом? Поради експертів.

Підсумкові матеріали:

Експерти оцінили діяльність Порошенка протягом другого року перебування на посаді на 4,5 бала за десятибальною шкалою

Експерти під час опитування, проведеного Фондом  "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, оцінили діяльність Петра Порошенка протягом другого року перебування на посаді Президента на 4,5 бали за десятибальною шкалою.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Сидорчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Оцінили у 4,5 бала. Для порівняння, середня оцінка за перший рік президентства складала 5,3 бала», - сказав Сидорчук.

За його словами, основними досягнення Глави держави фахівці вважають зупинення ескалації бойових дій на Донбасі, виконання умов щодо впровадження безвізового режиму з ЄС, створення боєздатної армії, а також міжнародної підтримки. Крім того, фахівці згадують зміну уряду, збереження парламентської коаліції, продовження санкцій проти Росії, реформу поліції.

При цьому головними невдачами Порошенка вважають невдалу кадрову політику, відсутність прогресу у боротьбі з корупцією, провал реформи прокуратури, а також повільний хід системних реформ. Крім того, відсутність прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі, фігурування в офшорному скандалі, слабку позицію у «мінських» переговорах.

Експерт радить Порошенку налагодити тіснішу співпрацю з Радою

Президенту України Петру Порошенку варто налагодити тіснішу співпрацю із Верховною Радою.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Порошенко дуже своєрідно вибудовує відносини із парламентом. І він не має сьогодні робочих відносин із Верховною Радою. Якби це було так, йому не треба було б вдаватися до різноманітних тактичних прийомів та за один день вирішувати питання призначення генерального прокурора», - сказав Коліушко.

На його думку, інші питання у Раді також часто вирішуються, затягуючись до останньої межі.

Експерт переконаний, українці не допустили б того, щоб рішення приймались неконституційним способом: «Ми поки що маємо певне щеплення, зроблене Революцією гідності від подібних способів впливу на наше суспільство».

Нацполіції довіряють понад 40% українців - опитування

Результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, свідчать, що нині Національній поліції довіряють понад 40% українців.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент агентства.

«В нашому опитуванні є один сенсаційний факт - довіра до поліції у порівнянні з липнем минулого року змінилася радикально та дуже швидко. Зараз національній поліції довіряють понад 40% громадян», - сказала Бекешкіна.

Тобто, додала експерт, це є яскравим доказом того, що громадська думка може дуже швидко змінюватися, якщо влада докладає зусилля для здійснення реформ.

Дві третини українців виступають проти дострокових парламентських виборів - дослідження

Близько двох третин українців не підтримують ідею проведення дострокових парламентських виборів.

Такі дані соціологічного дослідження оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент агентства.

“Щодо дострокових виборів, то громадська думка переважає проти виборів, але переважає незначно. Більшість нових виборів не хоче. Соціологічні дослідження кажуть, що явка буде невисокою”, - сказала Бекешкіна.

Зокрема, ідею дострокових парламентських виборів підтримали 36,6% українців, не підтримали 40,1%, а 23, 3% українців не мають чіткої позиції щодо цього питання.

Стосовно партій, які могли б пройти до ВР у разі проведення дострокових парламентських виборів,  Бекешкіна назвала “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, партії “Батьківщина” та “Самопоміч”, Радикальну партію О. Ляшка. За її словами, у такому разі кілька політичних сил набрали б приблизно однакову кількість голосів, тож їм було б дуже складно  домовлятися.

Дослідження було проведене з 11 по 16 травня 2016 року. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком  АР Крим та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Середина третього року президентства Порошенка буде переломним - Фесенко

Третій рік президентства Петра Порошенка стане для нього переломним періодом.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі у вівторок висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко, повідомляє кореспондент агентства.

“Для Порошенка екватор третього року президентства буде переломним. Або йому вдасться нейтралізувати нинішні негативні тенденції, продемонструвати - хоча б частково - нового Порошенка - і сформувати собі фундамент на другий термін, або він зіткнеться із дуже серйозними проблемами”, - сказав Фесенко.

Досягненнями Петра Порошенка за другий рік його президентства Фесенко назвав успішну реалізацію зобов'язань України щодо безвізового режиму, збереження санкцій проти РФ, відносну стабілізацію ситуації на сході України, пожвавлення процесу структурних реформ та зміцнення обороноздатності.

За його словами, президенту вдається просувати свої ініціативи у Верховній Раді, але з великими зусиллями і певними репутаційними втратами.

“Щодо невдач Порошенка - то це відсутність суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, дисонанс між тим, щоб “жити по-новому” і успішно використовувати старі методи вирішення проблем. Інша проблема - особистісний внутрішній конфлікт Порошенка між політиком і бізнесменом, що теж створює неоднозначне ставлення  до нього”, - резюмував він.

На думку Фесенка, ще одним недоліком Порошенка є те, що він “полюбляє давати обіцянки, які складно виконувати, за що зараз певною мірою і розплачується”.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-