Реабілітація в психіатрії. Час змін

Реабілітація в психіатрії. Час змін

Укрінформ
17 лютого о 14.00 відбувся "круглий стіл" на тему:  «Реабілітація в психіатрії. Час змін», присвячений обговоренню ситуації, що склалася з реабілітацією хворих на психіатричні розлади, вирішення їхніх соціальних проблем, подолання стигматизації і упередженого ставлення суспільства до людей, що пройшли лікування в психіатричних закладах.  (Зала 2)

Організатор: Асоціація психіатрів України; Київський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; БО «Комітет «За досконалу психіатрію».

У заході взяли участь: Семен Глузман - президент Асоціації психіатрів України; Сергій Болтоносов - науковий співробітник УНДІ ССПН МОЗ України;  Лариса Остролуцька - головний спеціаліст Київського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; Костянтин Зеленов - завідувач відділенням реабілітації Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1; Наталія Коваль - керівник юридичної служби Асоціації психіатрів України; Ірина Сисоєнко - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я; Алла Шлапак - депутат Київської міської ради, член комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку; Олександр Козловський - член правління БО «Комітет «За досконалу психіатрію».

Довідково. У зв'язку з непростою політичною ситуацією в країні, відійшли на другий план соціальні проблеми. Зокрема, такою проблемою і надалі є відсутність в країні дієвої системи реабілітації психіатричних пацієнтів, які повертаючись після лікування, не в змозі знайти своє місце в суспільстві. Не чисельні громадські організації, що працюють в цьому напрямку (як правило, групи родичів, правозахисники тощо) не в змозі вирішити цю проблему без підтримки держави.

Оскільки система реабілітації психіатричних пацієнтів не може бути суто медичною, а значною мірою соціальною, проведення дискусійного круглого столу з запрошенням представників усіх зацікавлених відомств, а також спеціалістів-практиків є викликом часу.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

У психіатрії дешевше проводити реабілітацію, ніж фінансувати психоневрологічні заклади - Глузман

Реабілітація людей з психіатричними діагнозами обійдеться бюджету дешевше, ніж фінансування психоневрологічних інтернатів та кількості ліжкомісць в психоневрологічних лікарнях.

Про це голова Асоціації психіатрів України Семен Глузман сказав під час круглого столу, що відбувся у середу в Укрінформі.

"Якщо в країні з'явитися нормальне фінансування соціальних служб, тоді легше буде довести місцевій владі, що реабілітаційні центри дешевші, ніж утримання хворих у психоневрологічних лікарнях", - сказав Глузман.

За її словами, більшість людей з психіатричними діагнозами можуть вести нормальне життя в суспільстві, задля цього потрібне не лише лікування в медустановах, а й загальна соціальна адаптація та реабілітація.

Зокрема, в Київській міській психоневорологічній лікарні № 1 вже 16 років існує відділення реабілітації, до якого звертаються як пацієнти лікарні, так і люди, які стоять на обліку в психоневрологічних диспансерах.

За словами керівника відділення Костянтина Зеленова, за минулий рік до них звернулися понад 500 пацієнтів.

«Наш головний інструмент - реабілітаційний пакет. Коли людина приходить з багатьма проблемами, ми виокремлюємо головну і працюємо над нею. Коли людина відчуває, що їй легше, вона може жити далі, вона йде. Коли у неї з'являється інша проблема, яку не може подолати, то приходить знову", - каже Зеленов.

За його словами, до центру звертаються як самі пацієнти, так і їх родичі. У випадку, коли хворого не вдається умовити на відвідування реабілітації, родичам пропонують займатися у спеціальних групах підтримки з метою нормалізувати відносини у родині.

"Цінність нашої роботи полягає у тому, що психологи, соціальні працівники допомагають людині повернути почуття упевненості у собі, вести самостійне життя, вирішувати якісь питання», - каже Зеленов.

Крім того, питання реабілітації потребує вирішення на законодавчому рівні. Як повідомила керівник юридичної служби Асоціації психіатрів України Наталія Коваль, робочою групою при Комітеті ВР з питань охорони здоров'я разом з міжнародними експертами  розроблено законопроект "Про запобігання інвалідності та систему реабілітації в Україні", яким передбачено комплексний підхід до питань медико-соціальної реабілітації, зокрема і людей з психіатричними діагнозами. "Робоча група, включаючи міжнародних експертів розробила законопроект, який направлений, по-перше, на попередження інвалідності, по-друге, на систематизацію всіх структур, які пов'язані з реабілітацією. Мова йде про медико-соцальну реабілітацію", - сказала вона.

За словами Коваль, зараз законопроект направлений на експертизу ВОЗ щодо відповідності міжнародним стандартам в частині реабілітації, запобігання інвалідності, а також захисту інвалідів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-