Суспільна солідарність задля подолання корупції

Суспільна солідарність задля подолання корупції

Укрінформ
10 грудня о 14.00 відбувся "круглий стіл" на тему: «Суспільна солідарність задля подолання корупції». (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Департамент зовнішніх зв'язків в Україні Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви.

Мета заходу -  налагодження ефективних механізмів співпраці Церкви, громадянського суспільства та державних інституцій для подолання корупції в Україні.  

Завданнями  круглого столу є:

- роз'яснення бачення Української Греко-Католицької Церкви шляхів подолання корупції;  

- напрацювання пропозицій щодо налагодження ефективної взаємодії Церкви, громадянського суспільства та державних інституцій задля подолання корупції в Україні.

До участі в заході були запрошені провідні експерти, науковці, громадські та державні діячі, зокрема: Верховний Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар); керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні, митрофорний протоієрей, к.ю.н. о. Олекса Петрів; Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв; Народний депутат України, Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Олег Барна; суддя Конституційного Суду України Петро Стецюк; радник  директора Національного антикорупційного бюро України Йосиф Зісельс; Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Віра Сігірянська; президент Американської торговельної палати в України Андрій Гундер; голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін; черговий головуючий у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій Леонід Падун; співзасновник порталу «Наші Гроші» Олекса Шалайський; голова Національного Руху "Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів" Сергій Гула; голова правління Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні Дмитро Шерембей;  голова правління Центру політико-правових реформ  к.ю.н. Ігор Коліушко; начальник штабу ГО «Антикорупційний комітет Майдану» Антон Черниш; директор Центру розвитку суспільства Ігор Харченко; завідувач відділом проблем кримінального права, кримінології та судоусторою Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, академік Національної академії правових наук України, д.ю.н., професор Олександр Костенко; керівник Центру міжнародного захисту прав людини НаУКМА, доктор права, Мирослава Антонович; Старший партнер Юридичної фірми «Кушнір, Яким'як та Партнери» Олег Яким'як  та інші.

Підсумкові матеріали:

Результати роботи антикорупційного бюро з'являться не раніше ніж за півроку - Йосиф Зісельс

В суспільстві існують дуже великі очікування від роботи антикорупційного бюро, але перші результати будуть не раніше ніж за півроку.

Про це сказав під час круглого столу радник директора Національного антикорупційного бюро Йосиф Зісельс.

"Я бачу початок якихось результатів не раніше ніж через півроку. Тільки з 1 грудня розпочалася реальна передача справ з Генеральної прокуратури, і правознавці знають, що у нас створився певний вакуум: прокуратура вже не могла розслідувати ці справи, а бюро ще не могло розпочинати ці справи", - сказав Зісельс.

За його словами, зараз в єдиному реєстрі зареєстровано лише 5 справ, а загалом, за різними оцінками, їх налічується 4 тисячі томів. Проблеми і труднощі, на думку Зісельса, зумовлені не тільки недосконалістю законодавства загалом, а є скоріше наслідком тотальної неповаги до закону, що формувалося в суспільстві протягом століть і лежить в ментальній площині.

"Ми не можемо так швидко долати проблеми, які століттями накопичувалися в нашій ментальності. І про це також треба казати правду", - сказав Зісельс.

Він зазначив, що незважаючи на результати роботи антикорупційного бюро та антикорупційної прокуратури, громадянське суспільство, парламент, інші інституції також несуть відповідальність за корупцію в державі.

Корупцію без суспільної солідарності не подолати - отець Олекса Петрів

Задля подолання корупції не достатньо лише політичних або адміністративних рішень, чи зусиль громадянського суспільства, потрібна суспільна солідарність.

Про це йшла мова під час круглого столу, що відбувся у четвер в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Дуже багато  говорять про цю суспільну недугу (корупцію - ред.), а підсумок виводиться один - без суспільної солідарності  її не подолати», - сказав під час виступу на круглому столі  митрофорний протоієрей, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УКГЦ в Україні о. Олекса Петрів.

За його словами, в Українській греко-католицькій церкві ініційовано внутрішньо церковну акцію протидії корупції та підтримки суспільних ініціатив щодо боротьби з корупцією. Окрім цього, зазначив отець Олекса Петрів, Всеукраїнська рада церков також працює над стратегією боротьби з корупцією.

«Корупція є гріх, це не тільки недуга суспільна, це особистий акт людини, і боротися з цим гріхом потрібно, плекаючи протилежну йому чесноту - безкорисливість», - зазначив він.

Як наголосив заступник голови комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак, можна створити інституції, законодавче поле та стандарти для виконання законів, але те, що церква почала вголос говорити про проблему корупції свідчить про дуже глибоке проникнення цього явище в усі сфери суспільного життя. На думку народного депутата, питання, навіть, не викорінення корупції, а зниження її рівня залежить не тільки від поєднання інституцій, правових та політичних аспектів, але й від моральності тих людей, які приходять до влади.

Чумак додав, що причини корупції криються, зокрема, і в конфлікті інтересів тих людей, які приходять до влади, маючи великі бізнес-активи, а за логікою політичної чи державної служби повинні формувати стратегію розвитку країни.

Відповідальність за корупцію лежить не тільки на високопосадовцях, а загалом на всьому суспільстві, і це проявляється також у тому, як суспільство ставиться до самого процесу наділення своїх представників владними повноваженнями.

"Якщо ми обираємо чи призначаємо людей, які морально низькі, то вони врешті стають цими самими корумпованими чиновниками", - сказав народний депутат, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Олег Барна, зазначивши, що церква в цьому питанні має відігравати роль як духовний, моральний авторитет для суспільства.

"Нам потрібно виховувати у людей розуміння того, що в представництві громад у владі мають бути морально стійкі, чесні особистості", - сказав народний депутат.

Так, зокрема, на його думку, це розуміння повинно поєднуватися і з інституційними, правовими змінами.

"Для того, щоб обмежити вплив корупції, нам потрібно об'єднати (зусилля - ред.)держави, громадськості, школи, родини і церкви. І це необхідна умова, яка дасть можливість нам якомога більше ефективно боротися з корупцією, тому потрібно використовувати якомога більше авторитет церкви", - резюмував Барна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-