Місцеві вибори відбулися - що далі?

Місцеві вибори відбулися - що далі?

Укрінформ
1 грудня о 15.30 відбувся "круглий стіл": «Місцеві вибори відбулися - що далі? Як їхні результати вплинуть на  розвиток політичної системи в Україні?»  (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України; Ольга Айвазовська - координатор виборчих і парламентських програм ГО «ОПОРА»; Борис Беспалий - консультант програми «Рада» USAID; Олександр Вишняк - завідувач відділу Інституту соціології НАН України; Олексій Гарань - науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА; Сергій Дацюк - аналітик корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика»; Валентин Краснопьоров - координатор Руху «Сильні громади Донеччини»  Центру UA; Віктор Небоженко - експерт, політолог; Володимир Паніотто - директор Київського міжнародного інституту соціології.

Розглядалися питання:

1. Красноармійськ і Маріуполь: вісті з політичних фронтів

2. Місцеві вибори в Україні: чи змінили політичне поле?  

3. Динаміка рейтингів політичних партій і перспективи партійного будівництва

4. Як впливають ключові події в Україні - Революція гідності, анексія Криму та «гібридна» війна на Донбасі, Мінські домовленості - на зміну політичного поля країни.   

Учасники круглого столу отримали прес-реліз Київського міжнародного інституту соціології з динамікою рейтингів політичних партій.

Підсумкові матеріали:

Рейтинг проросійських партій за сім років упав утричі - дослідження

Згідно з дослідженням, рейтинг проросійських партій на парламентських виборах в Україні за останні сім років упав утричі.

Про це заявив директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, презентуючи результати дослідження в Укрінформі.

«Все більша частина населення України має проєвропейські орієнтації. Проєвропейські партії виграють парламентські вибори (у 2007 році підтримка проєвропейських партій - 30%; 2014 рік - підтримка проєвропейських партій - 40%). Згідно зі співвідношенням голосів, що отримали проросійські партії на виборах до парламенту 2007, 2012 та 2014 років, їхній рейтинг упав утричі: 2007 рік - підтримка 25%; 2012 рік - підтримка 24%; 2014 - 8%)», - зазначив він.

Водночас, згідно з даними дослідження, рейтинг проросійських партій знизився також і на Донбасі.

Зокрема, в Донецькій області на парламентських виборах у 2007 році їх підтримували 53% виборців; у 2012 - 49%; у 2014 - 18%.

Подібна ситуація і в Луганській області, адже у 2007 році проросійські партії там підтримали 56%; у 2012 - 46%; а в 2014 - 18%.

«В цілому можна зробити висновок, що в регіонах, де була раніше значна підтримка проросійських партій, тепер вона суттєво знизилась. Але підтримка проєвропейських партій зросла лише на 4-5%, більшість виборців цих регіонів не має партій, які б вони підтримували, і вони не беруть участь у виборах», - зазначив Паніотто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-