Як вирішити проблеми незаконних в'язниць на окупованому Донбасі

Як вирішити проблеми незаконних в'язниць на окупованому Донбасі

Укрінформ
27 листопада о 12.30 відбулося засідання круглого столу на тему: "Незаконні в'язниці на окупованому Донбасі: як вирішити проблеми полонених та звільнених?". (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив".

Учасники: Юрій Бєлоусов - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань реалізації національного превентативного механізму, співавтор моніторингового звіту; Володимир Щербаченко - голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, координатор Коаліції правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі"; Олександра Матвійчук - голова Центру громадянських свобод; Олег Мартиненко - керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини.

До участі в заходу були запрошені представники уповноважених органів державної влади - МВС, СБУ, Міністерства оборони України, Адміністрації Президента України, ГПУ, представники правозахисних організацій, журналісти.

Підсумкові матеріали:

Бойовики продовжують катувати українських полонених - дослідження

Більшість українських полонених, які відбували ув'язнення у місцях несвободи на непідконтрольній українському урядові території Донецької та Луганської області, піддавались катуванню та жорстокому поводженню.

Про це свідчать результати звіту, який оприлюдинили у п'ятницю в Укрінформі під час круглого столу представники громадських організацій та ініціатив спільно з представником офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"Правозахисники опитали понад 150 осіб, що перебували у незаконних місцях позбавлення волі. Так, згідно з цими свідченнями, 86% опитаних осіб, позбавлених волі у зв'язку з участю в збройному конфлікті, та 50% цивільних осіб були піддані катуванню та жорстокому поводженню на території так званих "ДНР" та "ЛНР". А це вказує на надмірну поширеність такої практики", - сказав керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко.

За словами представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму, співавтора моніторингу Юрія Бєлоусова, в ході дослідження вдалося отримати інформацію лише про 79 місць несвободи на неконтрольованих територіях, хоча насправді місць позбавлення волі в "ДНР" та "ЛНР" на багато більше.

"Свідчення потерпілих вказують на існування значно ширшої мережі неофіційних місць тримання, через які пройшли щонайменше 2736 осіб, звільнення яких зафіксовано українськими органами влади станом на 1 жовтня 2015 року. Характерно, що зазначені місця залишаються поза будь-яким зовнішнім контролем. А в такій ситуації людина позбавлена всіх гарантій захисту від неналежного поводження", - зазначив Бєлоусов.

При цьому він додав, що у 44% випадків керували проведенням допитів та організовували охорону місць несвободи кадрові військовослужбовці та найманці з Російської Федерації. "Непоодинокими є також випадки затримання жінок та знущання над ними, у тому числі над вагітними та похилого віку", - підсумував Бєлоусов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-