Спрощена система оподаткування в контексті податкової реформи

Спрощена система оподаткування в контексті податкової реформи

Укрінформ
24 листопада об 11.00 відбулося засідання "круглого столу"  на тему: "Спрощена система оподаткування в контексті податкової реформи". (Зал 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Всеукраїнська громадська організація "Союз захисту підприємництва", Громадська рада при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, Громадська рада при Державній регуляторній службі України, Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ).

На захід запрошені: ЮЛІЯ КЛИМЕНКО - заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України; ОЛЕНА МАКЕЄВА - заступник Міністра фінансів України; НІНА ЮЖАНІНА - народний депутат України; ТЕТЯНА ДОНЕЦЬ - народний депутат України; КСЕНІЯ ЛЯПІНА - голова Державної регуляторної служби України;  СЕРГІЙ ДОРОТИЧ - голова ВГО «Союз захисту  підприємництва»; АНДРІЙ АНТОНЮК - голова Правління ВГО "Українська таксомоторна асоціація";  ІВАН ПЄТУХОВ - голова громадської спілки «Національна Асамблея України»; ДМИТРО ВИДОЛОБ - президент Асоціації «Союз  ювелірів України»; ЯРОСЛАВ ХОБТА - Громадська рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України;  ОЛЕКСАНДР КРАСОВСЬКИЙ - Регіональна рада підприємців в м. Києві; ТАМАРА СОЛЯНИК - USAID "ЛЕВ"; АНДРІЙ БЛІНОВ – модератор.   

У рамках проведення круглого столу бізнес-спільнотою обговорювалась модель спрощеної системи оподаткування направлену на детінізацію економіки і розвиток підприємництва та запропонувати механізми  упередження зловживань під час  сплати податків з використанням спрощеної системи оподаткування.

Підсумкові матеріали:

Представники бізнесу превентивно закликали зберегти спрощену систему оподаткування

Підприємці закликали парламентарів та урядовців у проекті нової податкової реформи не змінювати спрощену систему оподаткування для малого та середнього бізнесу. Вони також наполягають на запровадженні мораторію на внесення змін до неї.

Про це в ході круглого столу "Спрощена система оподаткування в контексті податкової реформи" в Укрінформі розповів голова ВГО «Союзу захисту підприємництва» Сергій Доротич, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми пропонуємо запровадити трирічний, як мінімум, мораторій до спрощеної системи оподаткування, як найбільш прозорої та однозначної системи сплати податку... Ми за податкову реформу, однак залишити острівцем стабільності в державі спрощену систему оподаткування є нагальною необхідністю для України», - сказав він.

Також, президент асоціації «Союз ювелірів України» Дмитро Видолоб зазначив, що мораторій на внесення змін до спрощеної системи оподаткування потрібно ввести на період не менш як 5 років.

«Ми звертаємось і до розробників ліберальної податкової реформи і до Міністерства фінансів України із закликом, не чіпайте спрощену систему оподаткування, особливо в реальних секторах економіки, введіть мораторій до внесення змін до неї строком не менше 5 років», - підкреслив він.

Нагадаємо, спрощена система оподаткування була введена указом президента України Леоніда Кучми 28 червня 1999 року. Спрощена система оподаткування значно легша з точки зору ведення бухгалтерського обліку, хоча має низку обмежень. Так, існує список дозволених для цієї системи оподаткування видів діяльності. Окрім цього існують обмеження припустимого об'єму доходу та кількості найманих робітників. Не дивлячись на це, спрощена система оподаткування добре підходить для малого бізнесу, що і забезпечує її популярність.

ДРС виступає проти змін щодо обмеження спрощеної системи оподаткування

Державна регуляторна служба (ДРС) виступає проти змін у податковій системі, спрямованих на обмеження системи спрощеного оподаткування.

Про це в ході круглого столу "Спрощена система оподаткування в контексті податкової реформи" в Укрінформі розповіла голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, повідомляє кореспондент агентства.

«Якщо будуть змінені критерії, таким чином виключені якісь сфери (які зараз підпадають під спрощене оподаткування - ред.), додано облікові вимоги і так далі, це збудує зайві бар'єри та викличе супротив. Така реформа не буде мати ефекту, вона призведе до скорочення реального малого бізнесу і буде антирезультативною», - сказала вона.

При цьому, за словами Ляпіної, у проекті Податкового кодексу, авторами якого є 114 депутатів, більш відомого як «проект Южаніної», основні параметри спрощеної системи оподаткування змінені не будуть.

«Думаю, що заявлений план ("проект Южаніної" - ред.) дуже простий і зрозумілий. Реформується загальна система, створюються умови кращі і простіші в адмініструванні і контролі. У цей час спрощена система живе у своїх основних параметрах, які на сьогодні є, а тоді можна буде ставити питання, чи вона вже виконує свою місію, і якимось чином її коригувати, якщо для цього з'являться реальні передумови», - уточнила Ляпіна.

Нагадаємо, проект податкової реформи Ніни Южаніної передбачає щодо спрощеної системи оподаткування:

для платників 1-ї та 2-ї груп єдиного податку - базові елементи без змін, + прив'язка обсягу доходів до розміру мінімальної заробітної плати;

для платників 3-ї групи єдиного податку:

- збільшення ставки: 2015 рік (чинна): 2% + сплата ПДВ або 4% без сплати ПДВ, 2016 рік: 3% + сплата ПДВ або 6% без сплати ПДВ, 2017 рік: 4% + сплата ПДВ або 8% без сплати ПДВ, з 2018 року: 5% + сплата ПДВ або 10% без сплати ПДВ

- зменшення річного обсягу доходу до 4000 мінімальних заробітних плат (біля 5 млн грн - сьогодні: 20 млн грн);

для платників 4-ї групи єдиного податку:

сільгоспвиробники: запровадження критеріїв до платників податку (річний обсяг доходу - до 100 млн гривень, площа земель, що використовується - до 3 тис. гектарів).

Проект передбачає також встановлення обмежень, які зменшать ризики використання платників єдиного податку у схемах оптимізації платниками на загальній системі оподаткування:

заборону застосування спрощеної системи оподаткування для:

фізичних осіб - підприємців, які ведуть господарську діяльність з юридичними особами та одночасно перебувають з ними у трудових відносинах;

платників 2-ї групи, які здійснюють виробництво, постачання, продаж (реалізацію) верхнього одягу з хутра та натуральної шкіри;

платників 2-ї групи у сфері готельного господарства, об'єкти яких відповідають категорії 3, 4, і 5 зірок;

суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства та виконують функції окремої структурної одиниці ресторану (бару, кафе, їдальні, кухні тощо);

заборону застосування спрощеної системи оподаткування при виробництві, постачанні, продажу (реалізації) дорогоцінних металів, каміння, напівдорогоцінного каміння, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, окрім надання послуг населенню з ремонту ювелірних виробів.

Урядовий проект змін до Податкового кодексу наразі в парламент не внесений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-