Молода наука України: національні та глобальні виклики

Молода наука України: національні та глобальні виклики

Укрінформ
9 листопада о 14.00 відбувся круглий стіл до Міжнародного дня науки - «Молода наука України: національні та глобальні виклики".  (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, ГО «Фонд»Відкрита політика», Український гідрометеорологічний інститут ДСНС та НАН України, Французький інститут за підтримки Посольства Франції в Україні.

Інформаційні партнери: Громадське радіо, Радіо ЕРА-FM, радіо «Промінь», lb.ua.

Були запрошені: молоді вчені; голова Комітету з питань науки та освіти, народний депутат України - Лілія Гриневич; аташе з питань наукового співробітництва Посольства Франції - Сильван Ріголе; представники МОН, рад молодих вчених, наукових ліцеїв, громадських організацій, що опікуються популяризацією науки.

Круглий стіл складався з двох панелей:

14.00-15.30

1 панель. «Стан молодої науки в Україні. Реформа: виклики і перспективи»

- законодавче забезпечення наукової діяльності, зокрема молодих вчених та підготовки юних науковців у контексті побудови Європейського дослідницького простору

- удосконалення системи фінансування дослідницьких науково-освітніх проектів

- пропозиції Громадянської платформи з реформування наукової сфери щодо проектів Закону «Про науку і науково-технічну діяльність», «Про освіту» (у частині підтримки юних науковців, молодих вчених), Положення про науковий ліцей

- інтеграція української наукової молоді до європейського та світового наукового середовища.

15.40- 17.00

2 панель. «Роль науки для прийняття політичних рішень з проблем глобальних змін клімату»

- чи може академічне середовище впливати на прийняття рішень policymakers

- об'єднання зусиль політиків, вчених, ЗМІ, НУО, церкви, митців задля вирішення національних та глобальних проблем: бідність, війна, зміни клімату.

Довідково: 10 листопада відзначається Міжнародний день науки в ім'я миру. І саме до цієї дати Фонд "Відкрита політика" уже третій рік поспіль проводить заходи, присвячені українській науці. У 2014 р. на круглому столі: "Молода наука України: ризики та перспективи" була створена Громадянська платформа з реформування наукової сфери в Україні.

Підсумкові матеріали:

Гриневич сподівається, що Рада завтра підтримає законопроект про наукову та науково-технічну діяльність

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, народний депутат України Лілія Гриневич розраховує на те, що у вівторок парламент проголосує у першому читанні проект закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і до Дня освіти, 26 листопада, він буде ухвалений у другому читанні.

Про це вона сказала під час засідання круглого столу в Укрінформі.

«У нас є всі передумови для того, щоб отримати такий закон у першому читанні й змогти до Дня освіти 26 листопада підготувати його до другого читання та ухвалити нарешті новий закон», - наголосила Гриневич.

Вона запевнила, над цим проектом закону працювало широке коло спеціалістів з комітету ВР з питань науки та освіти спільно із зацікавленими громадськими організаціями, у тому числі експертами Реанімаційного пакету реформ, Ради молодих учених та іншими співавторами альтернативних законопроектів. «Нам вдалося упродовж трьох тижнів, що відбувалися між сесіями, практично дійти узгодженого рішення, щоб добитися завтра результативного голосування», - сказала Гриневич.

На думку голови парламентського комітету, цей законопроект є дуже важливим з точки зору нових можливостей і нових механізмів, які втягують у процес прийняття рішень, у процес можливої конкурентної, рівної участі за гранти на наукові дослідження всіх дослідників України. «І це є унікальна демонополізація, про яку ми говорили у сфері науки», - додала нардеп.

З іншого боку, підкреслила політик, на жаль, Українська держава нині не може вкласти достатньо коштів у науку. Тому автори законопроекту прописали відповідні положення щодо нарощування цього фінансування. «Ми ставимо на нові рейки саме фінансування науки, а саме грантову частину фінансування та розподіл фінансування через національний науковий фонд, в який закладено абсолютно нові принципи діяльності. Все це має впливати на становище молодих науковців. Сьогодні ми маємо 37% від усіх учених країни - це науковці віком до 40 років», - додала Гриневич.

Заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха також високого оцінив проект закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який завтра має розглядати ВРУ. «Це закон, який справді дасть змогу легше працювати вченому в різних проявах його роботи. Зокрема, вченому молодому, бо саме він може стати гарантією того, що наша наука триватиме», - сказав він.

Стріха запевнив, що проект закону жодним чином не зорієнтований проти людей із досвідом. «На моє глибоке переконання, такі люди мусять працювати в науці, поки у них є сили працювати, - сказав заступник міністра і додав: «Але такі люди мусять працювати на дослідницьких, а не на адміністративних позиціях. На адміністративних позиціях мусить бути ефективна ротація, приплив нових ідей, і ми сподіваємося, що закон вирішить це питання».

Стріха сподівається, що нашим парламентаріям завтра вистачить мудрості і сили об'єднатися в ім'я цього насправді не політичного законопроекту.

Мистецьку освіту не варто передавати МОН - експерт

У новому законі про освіту варто прописати окремий розділ «Спеціалізована освіта», у який необхідно включити мистецьку освіту, а не передавати її під контроль Міністерства освіти та науки.

Таку думку висловила генеральний директор  Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова під час засідання «круглого столу» в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Це неправильна позиція, щоб мистецька освіта була передана в МОН. Ми пропонуємо в новому законі про освіту зробити окремий розділ «спеціалізована освіта». Включити туди мистецьку, спортивну, наукову і можливо, військову, тому що це освіта, яка потреби безперервної підготовки», - сказала Жданова.

 На її думку, ці види освіти потребують спеціалізованої регламентації.

Експерт пропонує включити наукові ліцеї до державного реєстру наукових установ

Генеральний директор  Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова вважає, що наукові ліцеї варто включити до державного реєстру наукових установ.

 Про це вона сказала під час засідання круглого столу в Укрінформі.

«Для нас принципова позиція, щоб наукові ліцеї, ліцеї-інтернати були віднесені до державного реєстру наукових установ, яким  надається підтримка держави», - сказала Жданова.

За її словами, наразі цього немає, тому наукові ліцеї не отримують підтримку держави у збереженні та розвитку матеріально-технічної бази, проведенні наукових турнірів, конкурсів, інших науково-комунікативних заходів та заходів з популяризації науки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-