Трудове законодавство в галузі культури і мистецтва

Трудове законодавство в галузі культури і мистецтва

Укрінформ
26 жовтня о 13.00  відбувся круглий стіл: «Тенденції розвитку трудового законодавства в галузі культури і мистецтва». (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Комісія з питань культури, мистецтв та галузевої освіти Громадської ради при Міністерстві культури України ГО «Арт-Креатив».

Учасники: Лариса Нікіфоренко - начальник управління соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України; Олена Стебельська - голова Комісії з питань культури, мистецтв та галузевої освіти громадської ради при Міністерстві культури України, голова ГО «Арт-Креатив», кандидат мистецтвознавства; Андрій Бондаренко - заступник голови Комісії з питань культури, мистецтв та галузевої освіти, член НСКУ; Юрій Капіца - Центр інтелектуальної власності і передачі технологій; Дмитро Махновський - Центр інтелектуальної власності і передачі технологій; Сергій Семенюк  -  секретаріат Комітету ВР з питань науки і освіти; Галина Гайдук  -  Профспілка працівників культури; Богдан Падучак  -  Міністерство економічного розвитку і торгівлі України; Володимир Різник - Спілка звукорежисерів України; Іван Тараненко  -  Національна спілка композиторів України; Сергій Тримбач - Національна спілка кінематографістів України; Володимир Гронський  -  Національна спілка кінематографістів України; Сергій Ступак  -  Спілка виробників відеограм і фонограм; Дмитро Гузій  -  громадська рада при Державній службі інтелектуальної власності України.

Підсумкові матеріали:

Контрактна система означає залежне існування працівників культури - Сергій Тримбач

Законопроект про запровадження контрактної форми в галузі культури ставить в пряму залежність творчих працівників.

Таке переконання висловив голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач під час круглого столу в Укрінформі.

"Нібито правильними є наміри перевести і ствердити на законодавчому рівні контрактну систему - і все це незрідка йде під цинічним гаслом, що ми йдемо в Європу, потрібно переходити на європейські системи, європейські виміри і установки. Але за тим - вся сфера державних творчих працівників. По суті, їх переводять у залежне існування, не кажучи про те, що діючим законодавством заборонено погіршувати стан людини. А деякі законопроекти напряму переслідують саме таку мету", - підкреслив  Тримбач.  

За його словами, щодо кінематографічної галузі, то тут спостерігається тенденція продюсерів просто переробити законодавство в такий спосіб, щоб усі права належали саме їм, "щоби творчі працівники були позбавлені  авторських прав - а фактично авторських винагород - і тим самим їхні свободи нищилися передусім у сфері матеріальній і фінансовій".

Як зазначила Галина Гайдук - представник Профспілки працівників культури України, профспілку дуже непокоять блок щодо конкурсного відбору в законопроекті і його прикінцеві положення, де сказано про те, що всі працівники мають перейти на контрактну форму трудового договору.

"Це порушення не тільки нашого законодавства, а й міжнародного. Ми звернулися до Президента України в разі прийняття такого закону його ветувати", - зазначила Гайдук, додавши, що експертне управління Верховної Ради також рекомендує відкласти прийняття даного законопроекту.

Як додала голова правління Спілки музикантів України Анна Нужа, законопроект про контрактну систему хоче позбавити творчого працівника соціальних гарантій і він нелегітимний, оскільки діє закон про колективні трудові договори та угоди, який передбачає соціальні гарантії і пільги - і таким чином захищає творчих працівників. По-друге, умови контракту, який погіршує становище працівника порівняно з чинним законодавством, вважаються недійсними - відповідно до статті 9 Кодексу про працю та інших законів.

"Законопроект про контрактну систему - антисоціальний, він порушує права виконавців, він знищить декілька галузей культури - а саме виконавського мистецтва, театрального, кінематографічного та циркового... Армія безробітних збільшиться на десятки тисяч осіб", - вважає Нужа.

 А директор Київської міської спілки виробників відеограм і фонограм Сергій Ступак за останні півроку спостеріг не тільки нормотворчу роботу в Комітеті з питань культури в плані зміни трудового законодавства по переведенню всіх творчих працівників на контрактну систему, а й "фантастичну активність" в Комітеті з питань науки і освіти стосовно спроб зміни законодавства у сфері інтелектуальної власності, зокрема авторських і суміжних прав.

"Людину позбавляють вже існуючих соціальних гарантій, її можуть позбавити прав інтелектуальної власності - тобто йде пониження того рівня, який сьогодні існує щодо балансу інтересів між творчим працівником і його роботодавцем чи замовником", - зазначив він.

Організатори круглого столу "Тенденції розвитку трудового законодавства в галузі культури і мистецтва" - ГО "Арт-Креатив" та Комісія з питань культури, мистецтв та галузевої освіти Громадської ради при Міністерстві культури України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-