Після скандалу в тернопільській бібліотеці 7-річному Святославу шлють книжки з усієї України

Після скандалу в тернопільській бібліотеці 7-річному Святославу шлють книжки з усієї України

Укрінформ
Історія з "недовірою до переселенців" набула розголосу і несподіваного фіналу

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відмовилися видавати книжки 7-річному Святославу з Харкова без оплати застави. Пояснили це недовірою до переселенців. Історія набула розголосу і несподіваного фіналу – автор книжки Сашко Дерманський надіслав її хлопчику особисто.

Перешкоджати дітям у доступі до книжки – злочин! Свят, якому бібліотекарі не хотіли видати книжку без грошової застави (ще й виявилось, що це була моя "Чудове чудовисько в Країні Жаховиськ"), тепер має те, що хотів. І не лише”, – так прокоментував письменник цю історію.

На конфлікт також відгукнулася представниця Омбудсмена України Ольга Алтуніна. Деталі розповідає кореспондентка Укрінформу.

ЗАСТАВА ЧИ ПІДСТАВА

Про бібліотечний скандал у соцмережах написала мама хлопчика, українська журналістка Катерина Посохова.

Вона розповіла, що їхня родина переїхала у Тернопіль понад два роки тому з Харкова – 28 лютого 2022 року. Родина офіційно зареєстрована в місті. Саме тут син пішов у перший клас, має відмінні успіхи і дуже любить читати.

Жінка каже, що вони з дитинства багато читали синові і, найімовірніше, саме через це Святослав дуже любить книги.

«Для нього це стало звичкою. Ми ввечері завжди читали йому казку – це був справжній ритуал. Вимикали світло, брали ліхтарик. Найсуворіше покарання для сина: «Святославе, ти залишишся сьогодні без книги на вечір». Він читає у чергах, у подорожах, на вулиці. Ми завжди беремо книгу з собою», – розповіла вона кореспондентці Укрінформу.

Спершу хлопчик відвідував бібліотеку біля школи, де навчається. За словами мами, там вони не відчули ніякого негативу, всі були дуже люб’язні.

Все змінилося, коли вони вирішили записатися в Тернопільську обласну бібліотеку для дітей.

Катерина розповідає, що разом із сином відвідували Тернопільську обласну бібліотеку для дітей двічі. Вперше їм сказали на абонементі у бібліотеці заплатити 600 гривень за 2 обрані книги (старенькі й у ганебному стані). Така, типу, застава, бо довіри до переселенців нема.

“Ми щиро здивувалися. На що почули про "можете написати «слава росії»", "такі як ви вже багато книг у нас потягли"», – згадує похід у бібліотеку Катерина.

«Я зовсім не зрозуміла про що мова, досі з таким не стикалася. Більше того, ті книги, що ми брали, і нові стільки не вартують, я спеціально дивилася, розповідає Катерина. – Але ми поспілкувалися з працівниками бібліотеки і нібито дійшли згоди, нам дали книги без застави і ми вирішили, що питання вичерпане. Коли ми прийшли вдруге, то нам сказали, що книги без застави не даватимуть і що це вказівка директорки. І тоді ця дискусія почалася знову. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюсь спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо».

За словами Катерини, врешті одну книжку в бібліотеці вони таки отримали.

«В якийсь момент ми з дитиною вийшли на вулицю, бо погрожували викликати поліцію, якщо ми не платитимемо, – розповідає вона. – Чоловік залишився і врешті йому дозволили взяти книжку без застави. Це якась книжка, яку ми хотіли, вона не дуже цінна і теж у поганому стані. Нам її дали як виняток. А далі можна буде брати лише зі сплатою застави. Тепер я хвилююся, чи нам не скажуть, що це ми її до такого стану довели. Адже вони дають книги повністю розірвані – сторінки окремо лежать».

Пані Катерина додає, що ця ситуація засмутила сина, того дня він був до вечора понурий. І хоч книгу в бібліотеці їм узяти вдалося, хлопчик досі її не читає, навіть не запитує про неї.

- На нього це не схоже, адже дуже часто Святослав міг прочитати частину книги ще дорогою з бібліотеки. Він розгортає і читає. Ми йому кажемо, що він може впасти, підтримуємо його за руку, – зауважує пані Катерина.

БІБЛІОТЕКАРІ КАЖУТЬ ПРО ХЕЙТ

Тернопільська обласна бібліотека оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбуці власну позицію щодо цієї ситуації. Автори вважають її перекрученою, яка має всі ознаки маніпуляції та хейту, а фрази – вирваними з контексту.

Вони також категорично відкинули звинувачення про дискримінацію читачів з інших регіонів України, хоча не стали заперечувати факт видачі книг під заставу.

“Грошова застава, а не «рахунок у 600 грн», як пишуть автори публікації, повертається у повному обсязі читачеві після повернення книг у бібліотеку. З метою збереження книжкових фондів працівники бібліотеки керуються «Інструкцією про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави», в якій чітко прописані правила видачі під грошову заставу особливо цінних документів, книг, представлених в обмеженій кількості. А також грошова застава передбачена для тих осіб, які не мають зареєстрованого постійного місця проживання в Тернопільській міській ТГ”, – йдеться в пості Тернопільської обласної бібліотеки.

Директорка Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька, до якої Укрінформ звернувся за коментарем, зазначила, що послуги, які надає бібліотека, передбачені Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

- Згідно з цим Законом ми розробили інструкцію про порядок застосування грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування. Інформація про заставу також міститься у правилах користування Тернопільської обласної бібліотеки для дітей. Всі ці правила повідомляють нашим відвідувачам, – сказала директорка.

На сайті бібліотеки цієї інформації нема. Але, за словами директорки бібліотеки, її планують оприлюднити.

- Грошова застава – це не привласнення чужих коштів. Ми беремо її як захист нашого бібліотечного фонду. Після прочитання книги грошова застава повертається в повному обсязі. Ця послуга грошової застави діє у нас упродовж 10 років для всіх жителів Тернополя. Вона не є дискримінаційною для тих чи інших читачів. Кошти на заставу надають батьки – ми контактуємо з ними і роз’яснюємо, – каже Надія Новіцька.

Працівники бібліотеки повідомили, що у 2023 році понад 50 читачів закладу не повернули книги. Всього йдеться про 80 книг.

- Ми телефонуємо людям, які не повернули книги, пишемо. Є різні ситуації, хтось відгукується й обіцяє привезти, якщо з певних причин переїхав. Є такі, які пропонують за заставу купити книгу на заміну, але не старшу 5 років, – розповідають працівниці бібліотеки.

Також кажуть, що інколи навіть доводиться купувати книги за власні кошти, якщо не вдається їх повернути.

Ми запитали у бібліотекарів, чи говорили вони про те, що на сторінках «можете написати «слава росії».

- У нас була така ситуація, що читачі здали книжку в бібліотеку. І при перевірці на одній зі сторінок прочитали «смерть Украине», «слава росии». Ми одразу з’ясували, звідки ця дитина і повідомили вчителям у школі, де вона навчається. Вчора моя заступниця мала необережність озвучити цю ситуацію, як приклад того, що бувають випадки пошкодження книжок, – розповідає Новіцька.

Бібліотекарі кажуть, що після посту Катерини Посохової отримали чимало телефонних дзвінків, сповнених образ та переходу на особистості. Вони вважають, що це – справжня психологічно-інформаційна атака на заклад та бібліотечних працівників, на яку вони точно не заслуговують.

ПРЕДСТАВНИК ОМБУДСМЕНА: ДІЇ ЗАВІДУВАЧКИ НЕЗАКОННІ

Поки читачі під постами Катерини Посохової та бібліотечного закладу дискутують, хто ж насправді більш ображений, на прохання Радіо Свобода ситуацію прокоментувала Ольга Алтуніна, представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України. Вона заявила, що вбачає дискримінацію в поведінці працівників бібліотеки щодо внутрішньо переміщених осіб.

З її слів, представники секретаріату відвідали бібліотеку, поспілкувалися з посадовцями й ознайомилися з документами.

- Що стосується юридичної частини. По-перше, законом про бібліотеки дійсно передбачено, що може бути бібліотекою визначений розмір коштів, які передаються в заставу за книжки. Але є окрема норма – що в порядку, передбаченому статутом. Коли попросили статут, то статуту немає, не розміщено на жодному сайті. Хоча ми знаємо, що бібліотека є в підпорядкуванні департаменту культури облдержадміністрації. І, на жаль, такого статуту не було. Але після нашого відвідування одразу статут з’явився. І ми бачимо, що статут не передбачає такої дії або такої норми. Тобто не може бібліотека на сьогодні брати кошти як заставу за книжки, – зауважила вона.

Щодо інструкції, яку надали представники бібліотеки, представниця уповноваженого назвала її такою, що не має юридичної сили: «І тому ми вважаємо дії завідувачки незаконними. І уповноважений найближчим часом направить лист на голову облдержадміністрації, де попросить перевірити підпорядковану установу, яка фактично є установою обласної ради, але галузеве підпорядкування – саме обласній військовій адміністрації. Отже, власне, військова адміністрація має дати висновки щодо дій підпорядкованої установи».

Ольга Алтуніна також повідомила, що останнім часом до омбудсмена надходять скарги на дискримінацію: «Вони не стосуються бібліотек, але в різних сферах чомусь у регіонах люди почали забувати, чому ВПО з'явились у їхньому регіоні. Вони, мабуть, забули, що йде війна, що люди покинули свої будівлі не зі своєї доброї волі. І що вони мають бути гостинними і дати цим людям прихисток. І людське ставлення».

КНИЖКА ЯК ДИВО ДЛЯ СВЯТОСЛАВА

А тим часом, історія з маленьким читачем зворушила чимало людей, які запропонували Святославу книги і навіть кошти на їх придбання.

За словами Катерини, особливо її розчулило, що слова підтримки писали військові, які зараз на фронті, пропонували надіслати кошти. Один військовий сказав, що його дуже зачепила ця історія.

- Він сказав, що у відпустку приїде до нас і подарує Святославу книжку. Коли люди пропонували гроші, то я пропонувала їм задонатити перевіреному фонду. А щодо книг – то спершу я теж відмовляла. Але згодом ми вирішили погодитися на пропозицію видавництв, які нам писали. І вирішили, що прочитавши книги, передамо їх у хороші бібліотеки, які радо даватимуть їх іншим дітям. Тому приймаємо книги на таких умовах. Шість посилок уже в дорозі. Зокрема, від дитячого письменника Сашка Дерманського, який зв’язався з нами і пообіцяв надіслати свої книги. Це улюблений автор Святослава. Тож він із нетерпінням чекає на цю посилку, – підсумувала Катерина Посохова.

Коли цей матеріал готувався до публікації, Катерина написала на сторінці Сашка Дерманського, що син отримав книжку улюбленого письменника: “Велике дякуємо, сьогодні ви додали щастя нашому Святику. Це дійсно справжнє диво для нього, яке він запам'ятає надовго”.

Гадаю, саме таким і є головний висновок цієї історії.

Юлія Томчишин, Тернопіль

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-