На Харківщині викрили агентів, які хотіли передати РФ розробки в енергетиці

На Харківщині викрили агентів, які хотіли передати РФ розробки в енергетиці

Фото
Укрінформ
Правоохоронці знешкодили у Харківській області ворожу агентурну мережу, яка, за інформацією слідства, планувала передати росіянам технологічні розробки у сфері енергетики.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Офісу генерального прокурора, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури організатору та учасникам агентурної мережі повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 ККУ)», - зазначається у повідомленні.

За даними слідства, фігуранти під кураторством РФ збирали схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них зі стратегічно важливого підприємства на Харківщині.

«Організатором агентурної мережі виявився харківський підприємець. До злочинної діяльності він залучив інших осіб, серед яких - очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства. Отримавши необхідні ворогу документи, вони відцифрували їх та мали в електронному вигляді передати російським кураторам», - йдеться у повідомленні.

У ОГП пояснили, що ці дані необхідні РФ для будівництва та експлуатації ГЕС, АЕС, ТЕС, завдяки яким здійснюється видобуток електроенергії, необхідної для безперебійного функціонування військово-промислового комплексу РФ.

«В умовах повномасштабного вторгнення в Україну це надало би можливість збільшувати та розвивати потужності РФ для виготовлення зброї, боєприпасів, вибухових речовин, інших засобів масового ураження. А також (це необхідно - ред.) для ремонту та будівництва військової техніки, засобів радіоелектронної боротьби, безпілотних літальних апаратів», - поінформували прокурори.

Під час обшуків за місцями проживання та роботи підозрюваних було вилучено технічну документацію, телефони, ноутбуки, планшети та флеш-носії.

У організатора агентурної мережі правоохоронці виявили різну валюту на понад 5 млн у гривневому еквіваленті. Зазначається, що цю суму він, ймовірно, отримав за співпрацю з представниками РФ.

Читайте також: На Полтавщині агента розвідки РФ засудили до 15 років тюрми

Наразі підозрюваних узято під варту без права внесення застави. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності ворожої агентури. Досудове розслідування та оперативний супровід у справі здійснює СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ знешкодила найбільшу агентурну мережу ФСБ, яка працювала під прикриттям УПЦ МП.

Фото: Офіс генпрокурора / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-