На Житомирщині викрили в’язня-агента ФСБ, який вербував засуджених для диверсій на півночі

На Житомирщині викрили в’язня-агента ФСБ, який вербував засуджених для диверсій на півночі

Укрінформ
В’язня однієї з виправних колоній Житомирської області викрили у співпраці з ФСБ РФ та вербуванні інших засуджених для підривної діяльності на користь російських загарбників.

Про це повідомила Служба безпеки України, передає Укрінформ.

Встановлено, що зловмисник мав вербувати в’язнів, у яких закінчувався термін покарання. Сам він також збирався вийти на волю найближчим часом.

Після виходу з тюрми ворожі агенти повинні були розосередитися по території Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей, щоб відстежувати геолокації Сил оборони України.

Також мали збирати інформацію про охорону об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водоканалів й енергопідприємств.

Зібрані зловмисниками дані росіяни планували використати для підготовки маршрутів прориву власних диверсійно-розвідувальних груп в обхід укріплювальних районів і вогневих позицій Сил оборони. Також на основі цих відомостей загарбники збиралися визначати цілі для своїх диверсій у прикордонних регіонах України.

СБУ завчасно викрила ворожі плани.

Як виявилося, російська спецслужба завербувала в’язня, коли той відбував покарання в тюрмі на нині окупованій частині Луганської області. Чоловік потрапив туди у 2012 році за вчинення тяжкого злочину.

Читайте також: СБУ затримала депутата «ОПЗЖ» із Дружківки - допомагав ФСБ і чекав окупантів

Перед початком повномасштабного вторгнення фігуранта етапували до пенітенціарної установи на підконтрольну Україні територію як жителя Чернігівської області. До від'їзду ФСБ дала йому завдання. Серед іншого, зловмиснику доручили сформувати агентурну групу й підтримувати з нею зв’язок через месенджер.

Після виходу на волю чоловік мав повторно вийти на російських кураторів через заздалегідь обумовлений номер телефону, щоб уточнити завдання.

СБУ оголосила фігуранту підозру за ч. 1 ст. 14 (готування до кримінального правопорушення, підшукування співучасників, а також інше умисне створення умов для вчинення кримінального правопорушення) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Обвинувальний акт скерований до суду. Зловмиснику загрожує ще 15 років ув'язнення.

Читайте також: СБУ затримала зрадника, який допомагав росіянам викрадати українців під час боїв за Харківщину

Як повідомляв Укрінформ, у Сумській області викрили місцеву жительку, яка допомагала російським загарбникам готувати серію повітряних ударів по регіону, зокрема із застосуванням керованих авіабомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-