На відновлення енергопостачання у Харкові знадобиться до 14 днів - голова Укренерго

На відновлення енергопостачання у Харкові знадобиться до 14 днів - голова Укренерго

Укрінформ
На відновлення енергопостачання в Харкові знадобиться до 14 днів, для цього є технічні рішення.

Про це повідомив на брифінгу в Харкові голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас є чітко пропрацьований план, що ми будемо робити разом з обленерго, обладміністрацією, мерією міста, Агентством з відновлення. Є три, умовно кажучи, паралельні технічні рішення, які ми реалізуємо одночасно для того, щоб те з них, яке спрацює найшвидше, могло стати тим елементом, завдяки якому ми зможемо усунути повністю обмеження електропостачання в місті», - розповів Кудрицький.

За його прогнозами, на відновлення сталого електропостачання знадобиться до 14 днів.

«Все ще досить важко гарантувати якісь конкретні терміни. Говоримо орієнтовно про 7-10 днів, можливо, до двох тижнів, коли енергетики зможуть у повному обсязі відновити нормальне енергопостачання міста. Це за умови, що не буде нових масштабних руйнувань», - зауважив Кудрицький.

Читайте також: У Харкові періоди вимкнення світла складають 4-6 годин

Він запевнив, що в розпорядженні Укренерго - достатня кількість ремонтних бригад, спеціалізованої техніки, матеріалів, обладнання.

За словами Кудрицького, в ніч проти 26 березня диспетчерський центр Укренерго взагалі не вводив обмежень по Харкову, а у вихідні графіки, що зараз діють у місті, «будуть м’якшими».

На думку голови Укренерго, на відновлення зруйнованих об’єктів знадобляться місяці.

«Ми не зовсім відновлюємо їх у тому форматі, в якому вони були, а, так скажімо, - в підсиленому форматі. Наслідки атаки могли би бути набагато гіршими, якби не певні інженерні рішення, прийняті для захисту критичних елементів на енергооб’єктах. Цей захист у процесі відновлення будемо ще посилювати», - запевнив Кудрицький.

За його словами, готові допомогти з відновленням європейські країни, США, Канада, Японія.

«Цього тижня відбудеться онлайн-зустріч для енергетиків, на якій будуть визначені потреби та джерела фінансування не лише для Укренерго, а різних енергетичних компаній для відновлення. Ми говоримо про десятки країн», - зазначив Кудрицький.

Збитки через руйнування об’єктів Укренерго склали десятки мільйонів євро, зауважив посадовець, а разом із підприємствами енергогенерації на Харківщини - це сотні мільйонів.

Як повідомлялося, 22 березня російські війська атакували Харків та область ракетами С-300 та «Іскандерами-М». Унаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі місто залишилося без електроживлення. З 25 березня діють графіки відключення по Харкову та частині районів області. Вранці 25 березня вдалося відновити роботу метрополітену, потужностей для курсування наземного електротранспорту поки що немає.

Через руйнування енергооб’єктів у місті достроково завершили опалювальний сезон.

Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-