На Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин

На Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин

Фото
Укрінформ
На Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин, її мета - об’єднати зусилля органів держвлади та представників етнічних спільнот регіону для забезпечення дотримання їхніх прав і розв'язання нагальних питань.

Про це у Фейсбуці повідомила Закарпатська ОВА, передає Укрінформ.

Зазначається, що ініціативну групу створюють у межах проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні».

До її складу увійдуть представники структурних підрозділів ОВА та всіх нацменшин, що зараз компактно проживають в області. Разом вони будуть вивчати актуальні потреби етнічних спільнот і формуватимуть план роботи з реалізації необхідних програм і заходів.

«Створення ініціативної групи на рівні області важливе для Закарпаття, зважаючи на кількість національних спільнот, які тут проживають... Зараз основне завдання – спільно знайти нові шляхи реалізації державної політики щодо підтримки національних спільнот. Найефективніше це вдасться здійснити за активної участі їхніх представників», - сказав директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОВА Роман Молдавчук.

Читайте також: Нацменшини становлять близько 20% населення України - Держетнополітики

Як наголосила представниця Офісу Ради Європи в Україні та менеджерка проєкту Земфіра Кондур, два роки тому розпочали таку ініціативу в 5 областях України – Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Одеській та Чернігівській. Тоді ініціативні групи створювалися при міських радах чи тергромадах, а зараз розглядають можливість перейти на інший рівень, щоб допомогти в реалізації прав та вирішенні тих потреб, які є у представників національних спільнот.

За її словами, Рада Європи впродовж року надаватиме фінансову та грантову підтримку на втілення заходів.

Читайте також: Кабмін ухвалив методологію використання мов нацменшин у місцях проживання

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Верховна Рада проголосувала законопроєкт №10288 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах», чим значно розширила права та можливості розвитку національних меншин в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-