Атака РФ по нафтобазі: на Харківщині забруднені чотири річки

Атака РФ по нафтобазі: на Харківщині забруднені чотири річки

Фото
Укрінформ
Унаслідок атаки РФ по нафтобазі в Немишлянському районі міста Харкова 9 лютого забруднилися чотири річки в області.

Про це повідомила у Фейсбуці Державна екологічна інспекція у Харківській області, передає Укрінформ.

"Внаслідок чергової терористичної атаки російськими БПЛА 9 лютого в Немишлянському районі міста Харкова по вул. Котельна та вул. Ясенева, через влучання в об'єкт критичної інфраструктури, на якому зберігались ємності з паливно-мастильними матеріалами, сталася величезна пожежа. Відбулося потрапляння нафтопродуктів у річку Немишля та далі за течією в річки Лопань, Уди, Харків", – йдеться у дописі.

Екоінспектори оглянули водні об'єкти та взяли зразки води. Зокрема, у річці Уди в районі с. Хорошеве та с. Темнівка (Харківський район) виявили "нафтову пляму значних розмірів, яка продовжує рухатися за течією".

Інспекція поінформувала про це Харківську обласну військову адміністрацію, ГУ ДСНС України у Харківській області, Харківську обласну прокуратуру. Лабораторні дослідження відібраної води тривають.

У КП "Харківводоканал" заявили, що забруднення не позначиться на якості питної воді в Харкові. "Екологічна катастрофа, яка сталася на річках Харкова після обстрілу, не вплине на якість водопровідної води, що подається споживачам, оскільки водозабори підприємства знаходяться вище за місцем впадання річки Уди в річку Сіверський Донець. З огляду на цю складну ситуацію одночасно посилили лабораторний щоденний контроль якості водопровідної води на всіх контрольних точках відбору в місті", – йдеться у повідомленні.

На підприємстві запевнили, що у водорозбірні вуличні колонки подається лише вода з водопровідної системи, пряме потрапляння у мережі річкової води виключено. Також зауважили, що КП має необхідний запас реагентів для очищення води.

Як повідомлялося, за даними Харківської ОВА, станом на вечір 12 лютого в навколишнє середовище потрапило близько 3000 тонн нафтопродуктів

Фахівці Державної екологічної інспекції у Харківській області відібрали проби води на дев'яти об’єктах міста Харкова та області, а саме в річці Уди.

Визначено місце на руслі річки Уди, де проводитимуться заходи із зупинки пересування нафтопродуктів із застосуванням портових інфраструктурних загороджень та знезараження водних ресурсів за допомогою сорбенту.

Читайте також: Загальна сума збитків довкіллю в Україні через війну сягнула ₴2,2 трильйона - міністр

Пізно ввечері 9 лютого російські війська атакували Харків ударними безпілотниками, влучивши по нафтобазі в Немишлянському районі. Внаслідок удару розлилося пальне та спалахнула пожежа, вогонь поширився на приватну забудову на вул. Котельній. Згоріло 15 будинків, загинули семеро людей: родина прокурорки Ольги Путятіної (вона сама, її чоловік і троє синів) та подружжя пенсіонерів Манойлів.

Пожежу на нафтобазі рятувальники гасили майже 60 годин: про її остаточну ліквідацію ДСНС повідомила 12 лютого.

Фото: Державна екологічна інспекція у Харківській області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-