На Буковині відкрили справу щодо можливого побиття митрополита УПЦ МП Лонгіна

На Буковині відкрили справу щодо можливого побиття митрополита УПЦ МП Лонгіна

Ексклюзив
Укрінформ
Правоохоронці на Буковині розпочали розслідування за фактом публічних заяв колишнього настоятеля Банченського монастиря, митрополита УПЦ МП Лонгіна (Михайло Жар) щодо його можливого побиття.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальниця відділу комунікації поліції Чернівецької області Кароліна Маришева.

"За публічними заявами Михайла Жара були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України", - повідомила керівниця пресслужби поліції.

Раніше на сторінці Банченського монастиря опублікували фотографію митрополита із синцями на обличчі.

Пізніше на сторінці Центру інформації УПЦ у Фейсбуці опублікували відеокоментар самого митрополита, який в затемнених окулярах розповів, що саме призвело до синців.

За його словами, ще у ніч на 22 січня до нього додому постукали тричі. І коли він відкрив двері, то йому хтось невідомий наніс удар у голову. Він втратив свідомість та упав. Зараз митрополит УПЦ МП Лонгін продовжує лікуватися.

У поліції Чернівецької області зазначили, що у межах проведення досудового розслідування буде здійснено комплекс слідчих дій з метою встановлення всіх обставин та надання остаточної правової кваліфікації події.

Митрополит УПЦ МП Лонгін був одним із небагатьох представників УПЦ МП, який засудив московського патріарха Кирила (Гундяєва) за те, що той благословив війну в Україні, але зробив це лише у червні, через чотири місяці після того, як на мирні українські міста полетіли російські ракети та бомби. Він також "відзначився" проповіддю, у якій заявив, що Україна "розпочала війну проти Бога та українського народу", яку поширив боксер Василь Ломаченко.

До війни Лонгін був помічений у розповсюдженні фейків. У березні 2021 року в Герцаївському районі Чернівецької області, де веде просвітницьку діяльність Банченський монастир на чолі з Лонгіном, більшість медиків районної лікарні відмовилися від щеплення проти коронавірусу, посилаючись на релігійні переконання. У соцмержах УПЦ МП поширювався вислів Лонгіна про те, що “потужною вакциною” проти коронавірусу є “святе причастя”, яке “вбиває будь-яку інфекцію”.

За часів Януковича, у 2011 році, Лонгін приймав у себе Кирила, який освятив очолюваний ним новостворений храм у Банченському монастирі.

Лонгін є давнім соратником митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, в якого СБУ проводила обшуки та знайшла російські паспорти “керівництва єпархіальних структур”, зокрема його власний.

Читайте також: Суд продовжив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу до 23 березня

Президент Володимир Зеленський призупинив громадянство Мелетія, як і ще 13-ти священників УПЦ МП.

У травні 2023 року Михайлу Жару оголосили підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. За інформацією СБУ, він ображав релігійні почуття вірян іншої конфесії та провокував загострення внутрішньої ситуації в регіоні. Справа досі перебуває у суді.

Перше фото: Лонгін Жар / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-