Торік в копанках на тимчасово окупованих територіях загинули 64 людини - правозахисники

Торік в копанках на тимчасово окупованих територіях загинули 64 людини - правозахисники

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях України в 2023 році в копанках загинули 64 особи.

Про це Східна правозахисна група повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Кількість загиблих у саморобних копанках на Донбасі сягнула 64 осіб. Ця кількість загиблих ділиться на дві категорії. Перша категорія - це люди, які спускаються у занедбані копанки у пошуках вугілля для опалення своїх приватних будинків. В даному випадку люди гинуть від задухи вуглекислим газом, що накопичився в гірських виробках. Таких випадків у 2023 році було 17», - ідеться в повідомленні.

Друга група - це робітники діючих копанок (нелегальні шахти), які гинуть внаслідок відсутності умов охорони праці. Як правило, це обвалення гірських порід (покрівлі) або вибухи газу метану. Також можуть відбуватися викиди вугілля та газу. Зазначається, що окупаційні адміністрації приховують точну кількість загиблих у копанках.

Читайте також: Голову правління одного з найбільших ГЗК підозрюють у несплаті понад ₴2 мільярдів податків

Станом на 2023 рік кількість копанок на тимчасово окупованих територіях України досягла рекордної кількості - понад 500 нелегальних шахт. Власники копанок часто приховують загибель шахтарів і просто викидають їх до занедбаних копанок та заперечують, що вони загинули саме на їхніх об'єктах. 2023 року на окупованих територіях Луганської та Донецької областей зафіксовано 47 випадків загибелі шахтарів.

«64 загиблих - це лише та кількість людей, яка офіційно пройшла через Фонди соціального страхування окупаційних адміністрацій та місцеві воєнізовані гірничо-рятувальні частини т. зв. «МНС». Повні дані приховуються окупаційними адміністраціями», - наголошують правозахисники.

Як повідомляв Укрінформ, на Сході окуповані селища - без опалення через ліквідацію шахт.

Фото: Східна правозахисна група / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-