У Миколаєві 64 багатоквартирні будинки досі без тепла - депутати запропонували рішення

У Миколаєві 64 багатоквартирні будинки досі без тепла - депутати запропонували рішення

Укрінформ
У Миколаєві 64 багатоквартирних житлових будинків, які обслуговує Миколаївська ТЕЦ, що є державною власністю, досі не підключена до централізованого теплопостачання.

Про це під час онайн-сесії міської ради 28 листопада повідомив директор ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Дмитро Мірошниченко, передає кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні у нас 64 будинки без тепла, наші бригади працюють над цим питанням. У нас було 9 аварійних ділянок, нині залишилося три. Плануємо до 1 грудня подати теплоносій на всі об’єкти», - сказав Мірошниченко.

За його словами, така ситуація склалась через зношеність мереж, які на сьогодні становлять понад 90%. Починаючи з 2019 року підприємству, головним акціонером якого є НАК «Нафтогаз України», коштів для капітального ремонту мереж не виділялося. На поточний ремонт за цей період витрачено близько 30 мільйонів гривень.

Миколаївська міська рада просить Верховну Раду та Кабмін внести зміни до чинного законодавства і дозволити мешканцям багатоквартирних будинків перехід на індивідуальне опалення. Відповідне звернення прийняте депутатами під час сесії Миколаївської міської ради 28 листопада.

«У зв’язку з тим, що ПрАТ “Миколаївська ТЕЦ” не підготувалася належним чином до роботи в опалювальний сезон і станом на 28 листопада понад 90 багатоквартирних будинків не підключено до централізованого теплопостачання, просимо внести зміни до діючого законодавства. А саме: дозволити мешканцям багатоповерхівок перехід на індивідуальне опалення», - йдеться у зверненні.

Депутати також зазначають, що наразі Миколаївська ТЕЦ, яка перебуває у державній власності, не може забезпечити теплом мешканців міста. При цьому, відповідно до чинного законодавства, ті не мають права перейти на індивідуальне опалення, якщо станом на 2019 рік (дата прийняття Закону України «Про житлово-комунальні послуги» - автор) в багатоповерхівці не було від’єднано від централізованого опалення 50 відсотків квартир. Це фактично унеможливлює окремим громадянам відмовитися від послуг центрального опалення.

«Також централізована інфраструктура в умовах війни є більш уразливою для виведення з ладу. Тому просимо внести зміни до ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" та відповідного наказу Мінрегіонрозвитку, які регулюють дане питання», - наголошують депутати.

Читайте також: У Миколаєві запустили всі котельні - мер

Варто зазначити, що вже другий тиждень у Миколаєві спостерігаються мінусові температури. Офіційний старт опалювального сезону відбувся 14 листопада. Тому ця проблема набула широкого негативного резонансу. Адже ще на початку осені підприємство відрапортувало про 100-відсоткову готовність до опалювального сезону.

Заступник голови Миколаївської ОВА Валентин Гайдаржи під час засідання Штабу з реагування на НС закликав керівництво ТЕЦ «приймайти кадрові рішення та організувати роботу так, щоб у людей якнайшвидше було тепло».

«Не потрібні обіцянки – потрібні конкретні дії. Ми всебічно йшли вам на допомогу, ви рапортували про сто відсоткову готовність. Те, що відбувається зараз – неприпустимо. Приймайте кадрові рішення та організовуйте роботу так, щоб у людей якнайшвидше було тепло», – сказав Гайдаржи.

Як повідомляв Укрінформ, у Миколаєві, попри морозну погоду, без опалення залишаються сотні багатоквартирних будинків через ремонтні роботи на ПрАТ “Миколаївська ТЕЦ”.

Починаючи з 2019 року Миколаївській ТЕЦ, головним акціонером якого є НАК «Нафтогаз України», коштів для капітального ремонту мереж не виділялося. Наразі зношеність мереж становить понад 90 відсотків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-