Азархіна про децентралізацію: Серед завдань 60% - ті самі, що були до початку вторгнення РФ

Азархіна про децентралізацію: Серед завдань 60% - ті самі, що були до початку вторгнення РФ

Укрінформ
Українська влада має намір продовжувати реформу місцевого самоврядування, адже чимало завдань залишилися тими ж, що й до повномасштабного вторгнення Росії.

Про це заявила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна під час виступу на початковій конференції «Кроки для спеціалістів. Процедурні питання відновлення в територіальних громадах», яка пройшла за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про продовження реформи децентралізації. З огляду на потребу оновлення програмних документів, ми запустили розробку дорожньої карти для втілення у життя цих змін. Розуміємо, що багато завдань, мабуть, на 60%, - це ті самі пріоритети, які були й до початку повномасштабного вторгнення», - сказала Азархіна.

За її словами, в центрі цих змін має бути саме спроможність громад. Нині треба зробити певні кроки, щоб підсилити фінансову спроможність ОТГ, для цього необхідно задіяти всі інструменти, зокрема пов'язані із місцевими фінансами та податками, з можливістю управляти цими процесами. «Це все дуже системні речі. Але тут без діджиталізації ми не обійдемося... Тому попереду велика робота. І я дуже вдячна Програмі U-LEAD, яка багато чого в цьому напрямку вже зробила», - сказала заступниця міністра.

Азархіна наголосила, що вкрай необхідно напрацьовувати нові інструменти та засоби для якісних змін, досвід міжнародних організацій та партнерів тут стане у пригоді.

Присутні на заході представники громад також закликали U-LEAD більш активно співпрацювати, допомагати їм, проводити навчання, консультації, бо це важливо.

«Якщо ваші громади хочуть отримати консультації, конкретну пораду або розібратися із тим, що означає той чи інший документ, будь ласка, звертайтеся до наших регіональних офісів. Якщо захочете зрозуміти, що це за така робота, що таке план, як із цим усім працювати, або якщо не розумієте систему планування відновлення - звертайтеся до нас. Тоді ви розберетеся і зможете ухвалити важливе управлінське рішення», - відреагувала заступниця керівника відділу сталого розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Мар’яна Семенишин.

Читайте також: Відновлення та відбудова мають відбуватися вже зараз, бо це основа нашої стійкості - Азархіна

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС і його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян і розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-