У Харкові провели fashion-показ на підтримку пам’ятки архітектури, постраждалої від пожежі

У Харкові провели fashion-показ на підтримку пам’ятки архітектури, постраждалої від пожежі

Фото
Укрінформ
У Харкові провели благодійний fashion-показ українських дизайнерів та брендів на підтримку Будинку архітектора, пам’ятки початку XX століття, яка давно потребувала ремонту, а три тижні тому ще й постраждала від пожежі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Показ відбувся в самому Будинку архітектора, який, попри руйнації, залишається однією з архітектурних перлин Харкова.

Моделі дефілювали в одягу від семи дизайнерів і брендів (Андрес Тан, Lansi, Alabites, Sixsenses, Crush Lingerie, Elmira Zamanova, Marisena). Всі відвідувачі зробили free-донат. Також паралельно відбувався і збір благодійних внесків онлайн. Наразі організатори підраховують, скільки вдалося зібрати коштів.

У Харкові провели fashion-показ на підтримку пам’ятки архітектури, постраждалої від пожежі / Фото: В'ячеслав Мадієвський

Куратор заходу, керівник модельної агенції Kate F Models

Катерина Фролович зауважила, що митці, дизайнери одягу, вітчизняні бренди, моделі, стилісти та візажисти об'єдналися задля спільної доброї справи.

Читайте також: У Херсоні проведуть перший кінофестиваль після деокупації міста

“Оскільки в Будинку архітектора ми робили наші покази, то після пожежі ми долучилися до ліквідації її наслідків. Ми всією командою прийшли на прибирання, наведення порядку, на скільки це було можливо після надзвичайної події. Зібрані на показі кошти ми передамо адміністрації будинку та спільно вирішимо, на які саме роботи чи потреби їх краще використати”, - сказала Фролович у коментарі агентству.

Як повідомлялося, пожежа на вул. Дарвіна, 9 почалася об 11:22 першого вересня, за інформацією ДСНС, займання сталося на літньому майданчику кафе, яке примикає до Будинку архітектора. На момент прибуття рятувальників майданчик горів на площі 70 кв.м, а також горів дах і перекриття горища пам’ятки архітектури на площі 150 кв.м.

Балансоутримувачем Будинку архітектора є спілка архітекторів (м. Київ). Побоюючись, що процес виділення коштів на ремонт затягнеться, ініціативна група харків’ян провела благодійний збір. Протягом трьох днів небайдужі перерахували майже 150 тис. грн.

Читайте також: Netflix показав трейлер документального фільму про Девіда Бекхема

За ці гроші почали виконувати першочергові заходи з консервації будівлі: закупили необхідні матеріали та оплатили роботу будівельників.

У Харківській ОВА повідомили, що обстеження будинку проведене, йде пошук фінансування на розробку проєкту та відновлення. Міський голова Ігор Терехов заявив, що хоча пам’ятка не належить до комунальної власності, мерія допоможе з консерваційними роботами і також буде звертатися до міжнародних організацій і фондів щодо підтримки цього об'єкта.

Будинок архітектора (садиба купця Рижова) — будівля в стилі неоренесансу, зведена у 1911—1912 роках за проєктом Віктора Величка. Є пам'яткою архітектури та містобудування місцевого значення (охоронний номер №166).

Читайте також: Житомирський архітектор створив 3D-модель зруйнованого палацу барона де Шодуара

Фасад будинку прикрашають колони та пілястри, барельєфи, скульптура-фонтан лева, двоколонний портик над входом, балюстрада, карниз і балкон. Позаду будинку є веранда з виходом у сад, де є напівротонда, яку відреставрували в 2021 році.

Всередині будівля має коридорне планування та три великі зали: синю, зелену й білу. Збереглися колони, пілястри, декоративні кронштейни, медальйони, барельєфи, дубові різьблені вставки, мармурові сходи, камін, паркет, двері та вікна, а також деякі меблі: комод, декілька шаф, великий стіл, люстри, піаніно, картини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-