Директор GIZ Ukraine закликав продовжувати децентралізацію та розбудову місцевої влади в Україні

Директор GIZ Ukraine закликав продовжувати децентралізацію та розбудову місцевої влади в Україні

Укрінформ
В Україні необхідно продовжувати реформу децентралізації та формування потужної й ефективної місцевої влади.

На цьому наголосив директор GIZ Ukraine Даніель Буше під час панельної дискусії «Стале інклюзивне відновлення. Розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб», приуроченої до Конференції з відновлення України, яка проходить у Лондоні, передає кореспондент Укрінформу.

«Давайте продовжувати реформу децентралізації та переходити до широкомасштабної розбудови потужної місцевої влади», - сказав Буше.

За його словами, у процесі такої трансформації будуть різні виклики: від питань упорядкування фіскальної політики до необхідності забезпечувати нагляд безпосередньо на місцях, але рухатися вперед необхідно як для місцевої влади, так і для населення. «Тим більше, ці зміни мають бути швидкими й з огляду на те, що триває процес набуття Україною членства в Європейському Союзі», - додав директор GIZ Ukraine.

Буше відзначив величезну зацікавленість та залученість громад до проведення якісних змін, їхню мотивацію та відданість, які не змінилися у складних ситуаціях, пов'язаних із війною.

«Вони знаходять інноваційні рішення. Це мене дуже надихає. Від імені GIZ Ukraine хочу сказати, наскільки нас мотивує відданість, яку виявляють громади до процесів відновлення», - підкреслив він.

Буше підтримав оголошений Президентом Володимиром Зеленським на Конференції з відновлення України заклик рухатися вперед у процесі відновлення країни.

«Президент Зеленський, виступаючи на конференції, сказав, що треба від візії та погодження переходити до конкретних проєктів, які необхідні для громад. Звичайно, зобов’язання взяті, але потрібно підходити дуже адаптивно до тих проєктів, що будуть реалізовуватися», - сказав він, додавши, що для GIZ Ukraine це робота на перспективу.

Читайте також: Мінвідновлення закликає громади до активної участі у процесах відбудови

При цьому Буше звернув увагу на важливу роль Програми з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» в якісних змінах, які відбуваються в Україні.

«Саме ця програма кілька років просувала процес децентралізації, а потім адаптувалася до потреб, які виникли після 24 лютого 2022 року, в тому числі й щодо відбудови. Тому пам’ятайте про U-LEAD як про ключового партнера у процесі інклюзивного відновлення», - підкреслив він.

Представник Фонду “Партнерство за сильну Україну” Метью Вотерфілд також наголосив на необхідності працювати оперативно, особливо коли йдеться про звільнені від російських загарбників українські території.

«Треба працювати швидко, вживаючи конкретні кроки, аби допомагати людям на місцях. Це ще один великий виклик, на який ми звертаємо увагу. Тут багато чого залежить від тривалості окупації, бо чим довша вона, тим складнішими будуть проблеми. Треба адаптувати нашу діяльність, вчитися діяти швидко, аби дивитися цим викликам у вічі», - додав він.

Присутні обговорили те, як допомогти громадам відновитися, дотримуючись принципів децентралізації та сприяючи розвитку спроможності громад задовольняти місцеві потреби.

Читайте також: Громади мають оприлюднювати публічну інформацію навіть під час війни - експертка U-LEAD

Захід відбувся за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у партнерстві з Агенцією відновлення та розвитку, Alinea International, проєктом уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International Ltd., за участі Асоціації місцевого самоврядування Великої Британії, Української асоціації органів місцевого самоврядування, Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (ЄС, Данія), Міжнародного фонду «Відродження», «ULEAD з Європою» та ІСАР Єднання.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

У Лондоні 21-22 червня проходить міжнародна конференція з відбудови України (Ukraine Recovery Conference). Захід є продовженням щорічних конференцій щодо реформ в Україні, які відбувалися з 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-