Поліція презентувала роботу мобільних ДНК-лабораторій Київщини

Поліція презентувала роботу мобільних ДНК-лабораторій Київщини

Фото, відео
Укрінформ
У Києві обласна поліція презентувала роботу мобільних ДНК-лабораторій, які має в розпорядженні.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

“Поліція Київської області отримала дві новітні ДНК-лабораторії. Їх нам подарував, скажімо так, у грантовому вигляді, фонд Говарда Баффета. Для Київської області це дуже важливе досягнення - щоб ми могли як ідентифікувати тіла загиблих, так і застосовувати їх (лабораторії - ред.) під час розслідування резонансних кримінальних проваджень”, - сказала речниця поліції Київщини Ірина Прянішнікова.

За її словами, такі новітні ДНК-лабораторії є в Україні лише у двох підрозділах — в поліції Київської та Харківської областей, де також були знайдені масові захоронення громадян. Прянішнікова уточнила, що інших аналогів цим ДНК-лабораторіям в Україні на сьогодні немає.

Поліцейські показали роботу мобільних лабораторій і центру експертиз, де проводяться досліди — на прикладі навчального матеріалу, який ніде більше не використовується.

Як поінформував головний криміналіст Київщини Олександр Малиш, ці ДНК-лабораторії перебувають у використанні поліції столичної області вже близько двох місяців.

Після отримання зазначених приладів відділ криміналістичного забезпечення слідчого управління поліції столичної області пройшов первинне навчання щодо користування ними, і поліцейські отримали відповідні сертифікати.

Основним призначенням мобільних лабораторій є швидке виділення ДНК-профілю людини на місцях вчинення вбивств військовими рф і при розслідуванні тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинених на території Київської області.

“Як правило, ми відбираємо на місцях вчинення злочину певні зразки (біоматеріалу — ред.) і транспортуємо їх до лабораторії. Але якщо у цьому є потреба, то ми можемо наш прилад привезти на місце вчинення злочину. Серед його переваг є те, що він потребує мінімальної участі людини у обробці (біологічної — ред.) інформації”, - пояснив Малиш.

За його словами, спочатку на відповідний аплікатор забирається біоматеріал на місці вчинення злочину, наприклад, з предметів, до яких торкався злочинець. Потім аплікатор поміщається до спеціального картриджу, який встановлюється у ДНК-лабораторію. Опісля отримані зразки обробляються спеціальним програмним забезпеченням на комп'ютері.

Читайте також: На Київщині залишаються зниклими безвісти 283 особи

“Одночасно у цьому приладі може оброблятися від чотирьох до п'яти ДНК-зразків, і вони обробляються (у плані виділення ДНК-матеріалу — ред.) упродовж 1,5-2 години”, - поінформував головний криміналіст Київщини.

За його даними, поліція столичного регіону вже встановила близько 70 профілів загиблих осіб.

Малиш уточнив, що родичі, наприклад, осіб, які зникли безвісти, звертаються до органів поліції щодо зникнення своїх близьких, і в них відбирається біоматеріал - букальний епітелій. У подальшому цей букальний епітелій родичів порівнюється, зокрема, з ДНК-профілями, які були встановлені щодо знайдених тіл.

Поліція презентувала роботу мобільних ДНК-лабораторій Київщини / Фото: Руслан Канюка. Укрінформ

Присутнім поліція продемонструвала алгоритм відбору біоматеріалу на аплікатор у людини.

“Ми отримали 150 картриджів для обробки біоматеріалу з об'єктів та, відповідно, невстановлених тіл, і 50 картриджів для обробки біоматеріалу родичів”, - сказав головний криміналіст поліції столичного регіону.

За його словами, у правоохоронців Київщини вже є позитивний досвід використання результатів, отриманих за допомогою цього приладу, при розслідуванні деяких резонансних злочинів, які були вчинені на території столичної області.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня у Київській області пройшла презентація чотирьох новітніх автомобілів для кінологів поліції столичного регіону, які раніше їм передав фонд Говарда Баффета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-