У харківському лісопарку заради незаконного будівництва маєтку вирубали десятки дерев

У харківському лісопарку заради незаконного будівництва маєтку вирубали десятки дерев

Відео
Укрінформ
У харківському лісопарку заради незаконної забудови вирубали десятки дерев, у міськраді заявили, що звернулися до поліції.

Про це повідомляє в Телеграмі пресслужба Харківської міської ради, передає Укрінформ.

«Будівництво у Лісопарку приватного маєтку є незаконним, на нього немає жодного дозволу, воно має бути і буде зупинено», - цитує пресслужба міського голову Ігоря Терехова.

Міському голові доповіли, що в ході незаконного будівництва було зрізано щонайменше 50 кленів і кілька дубів.

У міськраді заявили, що мер звернувся до поліції з відповідною заявою.

Читайте також: В Україні створили сайт для фіксації екологічних злочинів рф

У пресслужбі ГУ Нацполіції в області поки не прокоментували цю ситуацію.

На будівельний майданчик поблизу колії дитячої залізниці в лісопарку містяни звернули увагу ще в середині жовтня. В соціальних мережах почали з’являтися відповідні фото. Харків'яни були обурені черговою елітною забудовою в рекреаційній зоні, крім того, довколо було встановлено таблички з написом "Обережно міни", аби люди оминали будівельний майданчик стороною.

Водночас поруч із незаконною забудовою готуються до будівництва дороги через лісопарк. У міськраді заявляють, що вона сполучить вул. Професорську та Харківське шосе.

За словами заступника Харківського міського голови з питань інфраструктури міста Євгенія Водовозова, планується побудувати дорогу на виїзд із мікрорайону «Сокільники».

Читайте також: На Харківщині через ранкові ракетні удари не вистачає напруги для роботи котелень

«Необхідність у цій дорозі назріла давно. Наразі ми ведемо підготовчі роботи у районі дитячої залізниці. Інформація про те, що там планується звести будинок, не відповідає дійсності. Дитяча залізниця не постраждає», - заявив заступник мера.

За його словами, будівництво дороги розпочнеться не раніше наступного року.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова-Багалій у Фейсбуці наголосила, що будувати дорогу міськрада планує на території об'єкту природно-заповідного фонду Сокольники-Помірки.

Як повідомляв Укрінформ, Лісопарк — лісовий масив і зона відпочинку в місті Харкові, розташований у північно-західній частині міста і частково за його межами. Більша частина масиву - природний ліс, найпоширенішою породою є дуб черешчатий. Є дуби-довгожителі віком 200—400 років.

Лісопарк межує з житловими масивами: Павлове Поле, Сокольники, Селище Жуковського, Велика Данилівка, П'ятихатки та Олексіївка.

Читайте також: Війна рф завдала понад €36 мільярдів збитків для екології України – міністр

На території Лісопаркового господарства розташовані три природоохоронні об'єкти: Сокольники-Помірки (ботанічна пам'ятка природи місцевого значення площею біля 163 га), Помірки (ботанічна пам'ятка природи місцевого значення площею біля 120 га) та Сокольники-Помірки (регіональний ландшафтний парк площею 1104,6 га, де зустрічаються червонокнижні види рослин і тварин).

За даними на 1987 рік, площа харківського лісопарку складала 2385 га, за даними 2009 року — вже 2060 га. Площа скоротилася внаслідок активної забудови, яка відбулася завдяки так званій “кооперативній схемі” (безкоштовне надання міськрадою житлово-будівельним кооперативам земельних ділянок).

У травні 2010 року в лісопарку почали прокладати 4-рядну дорогу від вул. Сумської до вул. Новгородської. У зв'язку мали знести сотні дерев. Дії влади, яку тоді очолював мер Геннадій Кернес, викликали спротив громадськості. Протистояння тривало 20 діб. Люди захищали дерева тілами, терпіли побиття. Після всеукраїнського розголосу були організовані “громадські слухання”. До зали змогли потрапити та взяти участь у голосуванні вкрай мало захисників парка, тож зрештою міська влада перемогла, завдяки силі та адміністративному ресурсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-