На Харківщині затримали заступницю мера Вовчанська, яку розшукували за держзраду

На Харківщині затримали заступницю мера Вовчанська, яку розшукували за держзраду

Фото
Укрінформ
СБУ затримала ще трьох колаборантів із Харківщини, серед них – заступниця мера Вовчанська, яку розшукували за державну зраду.

Про це повідомив у Фейсбуці речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, передає Укрінформ.

«СБУ затримала ще трьох колаборантів на деокупованій Харківщині. Цього разу йдеться про двох мешканців Куп’янська, які з ідейних переконань стали «поліцейськими», та віцемерку Вовчанська, раніше оголошену у розшук за звинуваченням у державній зраді», - повідомив Абдула.

За його даними, всіх трьох затримали у межах стабілізаційних заходів - під час комплексного оперативного відпрацювання деокупованих територій Харківщини.

Встановлено, що 36-річний і 31-річний жителі Куп’янська після тимчасової окупації ініціативно влаштувалися у «правоохоронні органи». На початку липня їх обох призначили на посади «виконуючими обов’язки поліцейського взводу патрульної служби».

Читайте також: Розвідка має повну інформацію про всіх колаборантів на захоплених територіях

Відтоді вони активно допомагали ворогові у підтриманні «нових порядків» на захопленій території, у тому числі й вчиняли репресії проти патріотично налаштованих громадян.

Наразі їм оголошено про підозру за ч.7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

«Інша зрадниця - 67-річна громадянка, обіймаючи посаду першої заступниці Вовчанського міського голови, добровільно надавала допомогу представникам рф під час тимчасової окупації міста. Зокрема, вона склала і передала представникам російсько-окупаційних військ списки учасників Антитерористичної операції та Операції Об'єднаних сил на Сході України; патріотично налаштованих громадян та активістів-членів проукраїнських організацій Вовчанська», - розповів Абдула.

Також, за даними відомства, використовуючи надані їй повноваження, посадовиця забезпечувала військових зс рф будівельними матеріалами для зведення укріплень, агітувала місцевих жителів підтримувати окупаційний режим та особисто брала участь у знятті прапора України з адміністративних будівель міста.

Читайте також: У визволених районах Харківщини вже зареєстрували майже 300 воєнних злочинів

У липні слідчі СБУ заочно повідомили їй про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, та оголосили її у розшук.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Наразі вона затримана, суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялося, в ході контрнаступу у вересні ЗСУ звільнили міста Вовчанськ, Балаклія, Куп’янськ, Ізюм.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-