Поліомієліт слідом за Рівненщиною виявили на Закарпатті - МОЗ

Поліомієліт слідом за Рівненщиною виявили на Закарпатті - МОЗ

Відео
Укрінформ
Епідеміологічне розслідування, яке МОЗ провело у зв'язку з випадком захворювання 17-місячної дитини на Рівненщині, підтвердило наявність поліовірусу і на Закарпатті.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Зараз вкрай важливо говорити про поліо, адже вперше за багато років поліомієліт повернувся до України і став причиною паралічу невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. Було проведено епідеміологічне дослідження цього випадку, визначене коло контактних осіб, взято на дослідження проби води і грунту. Окрема група за його результатами працювала і на Закарпатті. Там також підтвердили наявність поліовірусу. Зразки доправлені до референс-лабораторії ВООЗ в Гельсінкі", - сказав Кузін.

Головний держсанлікар наголосив, що за результатами епідеміологічного розслідування будуть підготовлені відповідні заходи на державному рівні.

Читайте також: ВООЗ закликає вакцинувати дітей від поліомієліту – хвороби, яка може спричинити параліч

"Поки ми чекаємо результатів - під загрозою всі невакциновані діти в Україні, адже саме вони найвразливіші для поліо", - наголосив Кузін.

За його словами, зараз в Рівненській області фахівці Держпродспоживслужби перевіряють, чи допускаються до відвідування закладів дошкільної освіти невакциновані діти.

В ОТГ, де проживає дитина з випадком поліомієліту, з 11 жовтня посилено заходи з імунізації.

Читайте також: На Рівненщині запустили нульовий раунд імунізації дітей від поліомієліту - Кузін

"Вакцинації потребували 242 дитини. Вакцинувати вдалося лише третину - 86. Ще 109 мали тимчасові протипоказання. А батьки 48 - взагалі відмовилися від щеплення", - розповів Кузін.

Головний держсанлікар зауважив, що поява поіломієліту в Україні була предбачувана.

"Через пандемію COVID-19 ми фіксуємо негативний вплив на доступність до медичних послуг неекстреного характеру. Одна з таких послуг - проведення профілактичних щеплень, відповідно до Національного календаря щеплень", - сказав Кузін.

За його словами, станом на 1 жовтня рівень охоплення щепленнями від поліо дітей до року становить лише 59,7%, найкраща ситуація в Києві, Кіровоградській та Сумській областях. Найгірша - в Закарпатській, Івано-Франківській та Херсонській областях.

Для формування колективного імунітету, за словами держсанлікаря, рівень охоплення щепленнями має сягати 95%.

Як повідомлялося, 27 жовтня відбулося засідання державної комісії ТЕБ та НС щодо поліомієліту, за результатами якого керівникам ОДА було доручено терміново забезпечити заходи з імунізації від поліо невакцинованих дітей віком до 5 років включно. Крім того, по всій країні має бути посилений нагляд за випадками гострого в'ялого паралічу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-