Ловили рибу ще до Геродота: на Хмельниччині археологи знайшли скіфське поселення

Ловили рибу ще до Геродота: на Хмельниччині археологи знайшли скіфське поселення

Фото
Укрінформ
У місті Городок на Хмельниччині археологи під час розкопок виявили поселення ранньоскіфського часу, VII ст. до н.е, залишки зруйнованого кам’яного замку та унікальні кахлі.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів кандидат історичних наук, керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України Павло Нечитайло.

«Визначна для городоцького контексту і дослідження малих міст знахідка – це незруйнований шар ранньоскіфського часу, виявлений під дзвіницею костелу святої Анни. Це велика удача та важливий штрих для історії міста. Разом із керамікою ранньоскіфського часу ми знайшли фрагмент рибальського грузила на сітку. Це цікавий факт, що 2300 років тому там, де пізніше з’явилася дзвіниця костелу святої Анни, жили люди і ловили рибу ще до Геродота», - зазначив Нечитайло.

На Хмельниччині археологи виявили скіфське поселення і залишки кам’яного замку / Фото Городоцького міського будинку культури та з сайту Городок.Сity

За його словами, археологи також виявили в Городку залишки кам’яного замку другої половини ХІІІ-ХIV ст. При цьому, залишається відкритим питання, коли це укріплення стало кам’яним.

«Замок розібрали фактично до фундаменту, але збереглись деякі фрагменти стін, які разом із частинами фундаментів сягають понад 2 метрів. Ситуація з городоцьким замком дуже плачевна. Мало того, що його розібрали вкінці XVIII ст., то це ще й зона міської забудови, вся та гора багато разів перекопана і перебудована, а після війни там ще й зробили дорогу на Хмельницький. Тобто, те що зараз знайшли якісь кам’яні укріплення, це просто глас Божий. Ми не сподівалися на кам’яні мурування. Якщо городоцька громада піде на зустріч і будуть продовжені дослідження, то Городок отримає більшу частину цього замку, ніж має зараз», - додав Нечитайло.

Читайте також: У Туреччині археологи розкопали будинки віком 5,5 тисячі років

Як зазначив археолог, на гербі Городка зображений кам’яний мур і очевидно саме його знайшли під час цьогорічної експедиції.

Окрім того, археологи дослідили печеру змішаного походження, в якій була природна частина, котру пізніше розширили вже люди. Її розчистили і зробили більш придатною для туристичного використання. У перспективі печеру можна досліджувати й далі.

«Хоча розкопки за площею були невеликі, але знайдена велика кількість матеріалу. Він надзвичайно важливий для Городка, адже репрезентує фактично всі етапи його міської історії, починаючи із XIV ст., і закінчуючи XVII ст. У нас є фрагментовано збережений посуд і унікальні кахлі кінця XVІ ст. Це дуже фрагментований матеріал, бо там усе перекопувалося і руйнувався замок», - зауважив керівник експедиції.

Читайте також: На Хмельниччині археологи знайшли свинцеву печатку ХІІ століття

Нечитайло наголосив, що Городоцька громада разом із Полонською є гарним прикладами для інших громад Хмельниччини, адже цікавляться своїм минулим, пам’ятками та археологією.

За його словами, цього року археологічні експедиції не відбуваються вчасно через те, що затягується отримання дозволів від Міністерства культури та інформаційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-