Експертиза свідчить, що чорногорський пісок у херсонському морпорту небезпечний

Експертиза свідчить, що чорногорський пісок у херсонському морпорту небезпечний

Укрінформ
Експертиза свідчить, що чорногорський пісок, який знаходиться з середини грудня 2019 року у херсонському морпорту - небезпечний, це підтвердила судова інженерно-екологічна експертиза.

Про це на пресконференції, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, повідомив керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга.

«Експертизою ми підтверджуємо, що дані чорногорців і французів про те, що це безпечний вантаж – неправдиві, він таки небезпечний і в рамках кримінального провадження документуємо і доводимо, що Чорногорія має його забрати» - зазначив Калюга.

Як повідомили у прокуратурі, судова інженерно-екологічна експертиза свідчить, що пісок належить до Жовтого переліку відходів, тобто є небезпечним.

Як розповів керівник обласної прокуратури, задля безпеки прокуратура та ОДА раніше пропонували розглянути варіант переробки "піску" фірмою з відповідною ліцензією. Саме тому навіть було звернення до суду, щоб слідчий суддя дозволив переміщення вантажу та його переробку. Проте, як пояснив Калюга, Мінприроди ідею переробки не підтримало.

«Позиція держави в цьому випадку, що за Базельською конвенцією Чорногорія має його (пісок – ред.) забрати», - зазначив Калюга.

Наразі завдання у регіоні – забезпечити схоронність вантажу, а вже Мінприроди і МЗС займаються питанням повернення вантажу у Чорногорію, каже керівник обласної прокуратури.

Водночас Калюга підкреслив, що чорногорський пісок досі перебуває на баржах, і що за фактом його незаконного переміщення на території порту відкрили кримінальне провадження.

За його словами, схоронність вантажу нині забезпечується, але прокуратура, екоінспекція та поліція наполягають, щоб пісок був вивантажений на відповідну ділянку порту.

Як повідомляв Укрінформ, у середині грудня 2019 року у порт Херсона прибув вантаж піску з Чорногорії, який мали захоронити на місцевому сміттєзвалищі. У соцмережах був оприлюднений "гарантійний лист", начебто підписаний тодішнім міським головою з приводу ввезення відходів.

Тодішній голова Державної митної служби України (Нової митниці) Максим Нефьодов повідомив, що пісок – це насправді відходи піскоструминної обробки кораблів з верфі, яка закривається, і це - небезпечні відходи, а подані документи - підроблені.

За даними досліджень Інституту охорони ґрунтів, «чорногорський пісок» - це відходи, які мають ІІ клас небезпеки і потребують затарювання. Їх ввезення та захоронення на території України заборонено.

Вантаж не був розмитнений, на нього накладено арешт, тож будь-які операції проводити з ним заборонено. Повідомлено про підозру одному з фігурантів.

Читайте також: У Херсоні за фактом переміщення «чорногорського піску» відкрили кримінальне провадження

Як повідомили на початку грудня 2020 року в Херсонській ОДА, концесіонер вимагає від держави вивезти з території Херсонського морського порту так званий чорногорський пісок.

19 лютого 2021 року керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга заявив, що у справі про скандальний так званий чорногорський пісок проводиться судова інженерно-екологічна експертиза, також в Україну надійшли матеріали з Чорногорії.

Навесні 2021 року за фактом переміщення так званого чорногорського піску на території порту відкрите кримінальне провадження - службові особи морського торгівельного порту, всупереч ухвалі суду щодо зберігання арештованого «чорногорського піску», самовільно змінили місце його зберігання. Вони завантажили пісок на три баржі та перемістили їх до першого та другого затону порту. Йдеться про відходи піску, що утворилися після піскоструминної обробки днищ суден у м. Бієла Республіка Чорногорія, загальною вагою 3 870 494 кг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-