Вчений пояснив, чому Азовське море заполонили медузи

Вчений пояснив, чому Азовське море заполонили медузи

Укрінформ
Солоність Азовського моря і, відповідно, кількість медуз, залежить від гідрологічного режиму Дону та Кубані.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу сказав декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету, доктор географічних наук, професор Ігор Пилипенко.

«Це процес, пов'язаний зі зростанням солоності Азовського моря, таке відбувалося в 70-і, у 80-і роки минулого століття, і знову відбувається зараз. Збільшується солоність моря - покращуються умови для розвитку медуз. А рівень солоності пов'язаний з багаторічним зменшенням річкового стоку річок Дону та Кубані», - розповів Пилипенко.

Читайте також: Біля Анталії з’явилися гігантські медузи - пів метра в діаметрі

За його словами, специфіка Азовського моря в тому, що, по суті, – це взагалі лиман Дону і Кубані. Відповідно, усе залежить від гідрологічного режиму цих річок.

Як зазначив вчений, саме тому усі механізми вирішення проблеми - на території Росії, де формується основна маса прісної води, яка створює режим води Азовського моря.

На території України в Азовське море впадає обмежена кількість річок – вони мають сукупний річний стік приблизно 4 кубічних кілометри. Водночас сукупний стік прісної води з території Росії становить 35-40 кубічних кілометрів на рік.

Читайте також: Тисячі пінгвінів зібралися біля української полярної станції

Як зазначив учений, підвищення популяції медуз – не лише проблема для курортного відпочинку, це катастрофічно скорочує харчову базу для риб, які також харчуються планктоном. Для того, щоб медуз було менше, треба, щоб у морі було більше риби, яка споживає планктон. При цьому він пояснив, що йдеться не про зариблення, а про обмеження на вилов риби.

Як повідомляв Укрінформ, Азовське море заполонили медузи.

Фото: brd24

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-