Як заробляти мільйони на туризмі? Унікальним досвідом ділилися в Полянській ОТГ

Як заробляти мільйони на туризмі? Унікальним досвідом ділилися в Полянській ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Полянська тергромада провела прес-тур для регіональних журналістів з метою презентувати свій туристичний потенціал.

Поляна — це відомий курорт із мінеральною водою, яка має всесвітню славу. Сюди приїжджали лікуватися та оздоровлюватися завжди, але останнім часом, із втратою Кримського напрямку, побільшало туристів, які їдуть просто відпочити. Відтак у Полянській ОТГ продовжують переорієнтовуватися на клієнта — започатковують нові фести, зводять комплекси відпочинку, а ще запланували грандіозний проект із побудови еко-поселення, де науковці вироблятимуть із полонинських трав БАДи для здоров'я українців, європейців і навіть китайців. 

Захід пройшов за ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Полянській ОТГ дісталася слава й потужності відомих ще з часів Австро-Угорщини курортів мінеральних вод, які були добре розкрученими в радянські часи. Уже в часи незалежності тут збудували поряд із радянськими санаторіями десятки готельних комплексів, - каже голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький.

- Тому нині туризм дає громаді основний дохід, це, власне, податок на доходи фізичних осіб, який складає майже 10 млн гривень. Варто зазначити також, що Полянська ОТГ дає четверту частину всього туристичного збору на Закарпатті — за минулий рік було зібрано 550 тисяч гривень. За перше півріччя цього року — уже понад 250 тисяч”.

Загалом на території ОТГ є понад 70 готельних, санаторних комплексів і приватних садиб, що надають туристичні послуги.

“Поляна відома насамперед санаторними комплексами з  мінеральними водами. Але за останні роки ми отримали масу туристів, які приїздять до нас не лікуватися, а саме відпочити. Мається на увазі втрата кримського напрямку і зростання числа українських туристів на Закарпатті. Тому ми постійно переорієнтовуємося на клієнтів, бо хочемо їх зберегти та примножити, - каже голова Полянської ОТГ.

- Відтак, у готельних комплексах працюють над оновленням послуг з релаксу, також у нас заплановане будівництво великого розважального комплексу з аквапарком, кінотеатром, диско-клубами для того, аби туристи могли не тільки оздоровлюватися, але й розважатися. Головне, над чим працюємо, аби туристичний сезон був стабільним і тривав цілий рік. Власне, наші потужності нині — це 10 тисяч туристів на добу, при тому, що їх обслуговує 3, 5 тисячі місцевих жителів". Наразі, за його словами, гарячою порою в Поляні є зимовий сезон (на курорті є лижні витяги), травневі свята та літні місяці. 

За словами місцевого гіда Ореста Когута, привабливість курорту для туристів — у зручному розташуванні. “Зі Свалявщини можна організувати екскурсію у будь-яку точку області, туристи відвідують закарпатські замки, відомі дегустаційні зали. Але все-таки більшість орієнтується на розваги та відпочинок саме в Полянській ОТГ. Наразі це поїздки в гори на мальовничі полонини з надзвичайними краєвидами — на квадроциклах, позашляховиках, конях чи велосипедах. Діє також велоакадемія, є піші маршрути, можна навіть політати на повітряних кулях”, - каже Когут. 

Але основна принада — це все-таки лікувальні властивості полянських вод. 

Євген Підгульський, працівник Південноукраїнської атомної станції, відпочиває в Поляні уже тиждень. Чоловік вражений лікувальним ефектом від мінеральної води у поєднанні із процедурами та чистим повітрям, а також доступністю цін на курорті. “Полянська вода справді унікальна, я це перевірив на собі, - каже чоловік. -  У поєднанні з процедурами та чистим повітрям це дало ефект уже на третій день: у мене пройшов перманентний сухий кашель, який діставав удома. Також вразили приємні ціни на продукти гір: ягоди та гриби. Ласуємо ними досхочу. Баночка ягід — суниць або чорниць — коштує тут 50 грн.”

Сьогодні мінеральну воду з курорту Поляна можна купити в будь-якому магазині країни, і це неправильно, вважає керівництво ОТГ.

Читайте також: Бібліомайстерня: на Львівщині обговорили "родзинки" для бібліотек

“На території ОТГ є п'ять великих заводів із розливу мінеральних вод. Загалом використовуються води із 15 свердловин. Воду з курорту Поляна нині можна купити в будь-якому магазині країни, і ми в Полянській ОТГ загалом вважаємо це неправильним. Наразі ми не маємо жодного контролю за видобутком мінеральних вод зі свердловин, ми отримуємо тільки орендну плату за землю першої санітарної зони — це близько 1000 грн за свердловину. А ті, хто експлуатують свердловини, мають мільйони на видобуткові та розповсюдженні полянських вод. Це — неправильно, і ці позиції треба переглянути", - вважає Дрогобецький. За його словами, відповідні звернення від Полянської ОТГ уже направлені до уряду та профільних відомств, але наразі реакції на них не було. 

У Полянській ОТГ думають не тільки про те, як принадити та втримати туриста, але й про те, як розвиватися у майбутньому. 

“Зараз у Поляну приїздять лікуватися чи оздоровлюватися.

Ми ж мріємо про створення тут унікального діагностичного центру — безпосередньо на території курорту, де люди зможуть пройти обстеження і дізнатися, які негативні зміни можуть чекати їхній організм у майбутньому, щоб завадити цьому. А панацеєю будуть унікальні БАДи, які вчені беруться розробити на основі різнотрав'я, що росте природнім шляхом на полонинах поблизу Поляни, - розповідає суть ідеї Іван Дрогобецький. - Наразі маємо згоду на початок розробок унікальних препаратів, які створюватимуться у лабораторії, збудованій безпосередньо на полонині. Втілити цю ідею взялися науковці з НАНУ, Ужгородського Дебреценського та Кошицького університетів, є попередня домовленість, що партнерами стануть також науковці з Пекінського національного університету (відомо, що китайська медицина на 90% базується на ліках із трав та коріння)". 

Наразі, за його словами, цей проект оцінено приблизно в 30 млн євро. Уже зроблено геодезичні проекти під будівництво на полонині лабораторії, готелів і теплиць. До жовтня цього року має бути розроблений детальний бізнес-план, тоді партнери підпишуть меморандум. Втілити амбітний проект планують за найближчі десять років. 

Полянська об’єднана територіальна громада утворена у жовтні 2016 року. До складу її увійшли три територіальні громади — Полянська, Плосківська та Родниківська. Площа громади наразі складає 162 кв км, населення — майже 8 тисяч осіб. За 2017 рік надходження до загального фонду, включаючи міжбюджетні трансфери, склали 45,7 млн грн. 

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Тетяна Когутич, Сергій Гудак, Ужгород-Поляна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-