Росія блокує ремонт хімзаводів - сірчана кислота може отруїти воду Донбасу

Росія блокує ремонт хімзаводів - сірчана кислота може отруїти воду Донбасу

Укрінформ
Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) генерал-майор Анатолій Петренко наголосив, що російська сторона блокує ремонт пошкоджених хімічних заводів.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

«Оскільки українська сторона не має гарантій безпеки проведення робіт на шламонакопичувачі третьої черги, тут зосередилося понад півмільйона кубічних метрів отруйних речовин. У разі його пошкодження, а він знаходиться у міжпозиційному просторі, існує загроза витоку фенолу, формальдегіду, сірчаної кислоти у річку Кривий Торець та, як наслідок, забруднення річки Сіверський Донець, яка є єдиним джерелом питної води для всього Донбасу», - сказав Петренко.

Як зазначив генерал-майор Петренко, серед двадцяти основних об'єктів, де необхідно провести відновлювальні роботи, особливо проблемними є чотири, стабільне функціонування яких не можуть забезпечити ще з липня. Серед них - фенольний завод у населеному пункті Новгородське, що займається переробкою наслідків діяльності «Авдіївського коксохіму». Це підприємство є унікальним, адже його потужності дозволяють хімічним способом нейтралізувати хімічні речовини та унеможливлюють забруднення навколишнього середовища.

Варто зазначити, що російська сторона СЦКК також залучена до роботи з вирішення цієї проблематики, але на цей час не надає гарантій безпеки проведення відновлювальних робіт.

«Українська сторона вже отримала дві відмови для проведення відновлювальних робіт у Мар'їнці та Красногорівці, а також Авдіївському коксохімічному заводу без повідомлення причин. Реакції росіян щодо звернення стосовно фенольного заводу та «Бахмутського агросоюзу» немає зовсім. Тому ми закликаємо російську сторону вжити усіх можливих заходів для примушення представників ОРДО і ОРЛО надати гарантії безпеки для проведення ремонтних робіт та відновлення інфраструктури Донбасу», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-