В Івано-Франківську презентували проект «Військово-польовий АРТ»

В Івано-Франківську презентували проект «Військово-польовий АРТ»

Укрінформ
В Івано-Франківську презентували мистецький проект «Військово-польовий АРТ», в якому взяли участь професійні художники з усіх регіонів України.

Про це кореспондентові Укрінформу під час відкриття експозиції повідомив ініціатор проекту - боєць полку спеціального призначення Національної поліції, доброволець батальйону «Золоті ворота» та віце-президент Асоціації «Україна-Франція» Павло Ротар.

«Проект започатковано більше року тому. Задумав його, коли у 2014 готувався до відправки в зону АТО. Там я збирав матеріали, привозив на ротацію і домовлявся з майстрами. Більшість митців поставились до цього з розумінням. Були моменти, коли художники зі Східної України відмовлялись від проекту, бо пережили ці жахи і не хотіли знову торкатися цієї теми», - зазначив Ротар.

За його словами, ідеї проекту народжувались на передовій. Втілювали їх як знані, так і не відомі широкому загалу митці. Головна вимога була - працювати з матеріалом, який привозили з зони АТО, залишити форму і зміст, але накласти на них ідею українського декоративно-вжиткового мистецтва.

«Тому глядачі можуть зараз сказати: це  – гранатомети, ящики з-під патронів, боєприпасів, камуфляж. Я знаю кожний ящик, який є з Мар’їнки, Авдіївки, бо я там всюди пройшов. Ось цей маскхалат можна вживати хоч зараз. На гітарі можна грати. Усе це не продається, лише для показу. Втім, у рамках цього проекту будуть проходити заходи з арт-реабілітації для військових та їх родин. Ось це є найважливішим в проекті», - наголосив Ротар.

За його словами, «Військово-польовий АРТ» зібрав близько 150 професійних робіт. Серед них є і гламурні. Їх переважно виконували жінки з центральних регіонів. А за різьбу та інкрустацію з соломки взялися майстри з Косова, що на Прикарпатті.

Фото: День/Йосип Марухняк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-