Різдвяна негода: як обласні центри боролися зі снігом

Різдвяна негода: як обласні центри боролися зі снігом

Укрінформ
У Чернігові рух паралізував сніг, у Львові — мороз, а в Сумах прибирання вулиць моніторив мер.

Кореспонденти Укрінформу повідомляють, як в обласних центрах України справлялися з наслідками “різдвяної” негоди.

ВІННИЦЯ

У Вінниці певні ускладнення руху транспорту через інтенсивні опади спостерігалися 8 січня – дороги не встигали розчищати вчасно, але транспортного колапсу не було. Громадський транспорт рухався відповідно до графіку вихідних днів, але безперебійно. Певні труднощі відчувалися у районах приватної забудови, позаяк снігоприбиральна техніка спочатку розчистила магістральні вулиці і лише потім – другорядні.

Зранку у вівторок на розчистці снігу працювало 150 комунальників (розчищали зупинки громадського транспорту) та 52 одиниці спецтехніки. Ще 17 міні-тракторів прибирали сніг з тротуарів. З центральних вулиць міста до полудня вивезли близько 500 кубометрів снігу.

СУМИ

За даними міського відділу аварійних ситуацій «Служба 15-80», 7 січня, у день найбільшого снігопаду, у Сумах працювало на прибиранні снігу більше 60 одиниць техніки КП «Шляхрембуд», КП «Міськводоканал», КП «Електроавтотранс», а також ЖЕКів.

 До боротьби із сніговими заметами були залучені близько 230 працівників комунальних служб та експлуатуючих організацій. Незважаючи на тривалий снігопад та сильний вітер, у цей день були розчищені як магістральні, так й інші вулиці, без збоїв функціонував комунальний транспорт. Тривала робота й з очищення тротуарів та прибудинкових територій.

Уся наявна техніка працювала на повну потужність, займаючись проблемними ділянками. На жаль, у розчищенні вулиць заважали автомобілі, припарковані на узбіччі.

Мер Сум Олександр Лисенко та його перший заступник, керівник штабу з ліквідації наслідків негоди Володимир Войтенко знімали процес очищення міста від снігу на фото і викладали їх у соцмережі, звертаючись при цьому до містян з проханням повідомляти про ситуацію з прибиранням снігу в тому чи іншому районі міста.

МИКОЛАЇВ

6-7 січня через сильний снігопад важка техніка перекрила виїзди з міста Миколаєва на Одесу, Дніпропетровськ, Херсон та Київ. Міська влада звернулася до військових частин з проханням про виділення важкої техніки для перекриття доріг.

Комунальні служби були переведені на цілодобовий режим роботи. Снігоочисна техніка працювала цілодобово. Наразі у Миколаєві залишаються проїзними більшість магістралей міста. Гірша ситуація з тротуарами та внутрішньоквартальними проїздами – багато з них досі заметені снігом. Стежки, які люди протоптали самі, у більшості так і залишилися не посипаними. Вся увага прикована до вулиць і проспектів. Там дійсно проїзд розчищений, дорога посипається.

Наразі у Миколаєві залишається низька температура повітря - мінус 10 градусів. В найближчі два дні синоптики знову прогнозують снігопад.

ЧЕРНІВЦІ

Заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк повідомив, що міськШЕП у Чернівцях активно працює над прибиранням снігу, але через негоду і суворі погодні умови результати недостатні. За його словами, по місту задіяно 25 одиниць техніки (вся техніка в робочому стані та перебуває на маршрутах), з яких 8 одиниць працюють в найскладнішому районі - Садгорі. Роботи проводяться у цілодобовому режимі, за графіком, із першочерговою розчисткою доріг, по яких рухається громадський транспорт. «На жаль, при температурі нижче -10 градусів суміш є недієвими і доводиться посипати піском. Але ввечері почали згрібати «кашу» та здійснювати посипання», - додав Середюк.

У прес-службі міської ради зазначили, що до прибирання Чернівців від снігу зaдіяно 240 двірників та 38 одиниць спеціальної техніки. Наразі проїзд на дорогах міста забезпечено. На тролейбусних маршрутах курсують 33 машини. Усі котельні міста працюють у нормальному режимі.

ОДЕСА

В Одесі, за даними прес-служби мерії, на прибиранні снігу з доріг працювали 40 одиниць снігоприбиральної техніки КП «Міські дороги» і близько 200 співробітників підприємства. Було використано 1 тис. 928 тонн піщано-сольової суміші для посипання тротуарів, пішохідних переходів та зупинкових комплексів від снігу. Всього в роботах було задіяно 2 тисячі 819 співробітників ЖКС. Вже 9 січня міський транспорт функціонував практично безперебійно. Хоча 6-7 січня можна було спостерігати, як автоперевізники-нелегали вимагали від пасажирів за проїзд по 30 гривень замість 5 гривень.

ЛЬВІВ

На відміну від інших міст України, де рух громадського транспорту ускладнював сніг, Львів у різдвяні дні паралізувало через 24-градусний мороз. Саме він поставив на  якір усі автобуси, оснащені дизельними двигунами. Їх як у комунальному, так і в приватних транспортних підприємствах - переважна більшість. Через це 7 січня на маршрути вийшов лише незначний відсоток від усіх машин, зазначив кореспондентові Укрінформу керівник департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Сергій Бабак. Але, за його словами, вже наступного дня був піднятий увесь інженерно-технічний склад АТП і налагоджене прогрівання двигунів, заміна фільтрів тощо. Поступово машини виходили на маршрути і знімали напругу серед пасажирів. 9 січня уже працювало близько 90 відсотків усіх автобусів.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську, за словами керівника  Департаменту житлової та комунальної політики міськради Михайла Смушака, проблем з прибиранням снігу у вихідні не було. Снігу насипало небагато, хоча через ожеледицю дороги доводиться постійно посипати. Нагадаємо, в Івано-Франківську морози вночі сягають до -18 градусів. В області через ожеледицю оголошено штормове попередження.

ТЕРНОПІЛЬ

У Тернополі у вихідні розчищення автошляхів тривало упродовж доби. Працювало понад 130 одиниць техніки, в тому числі 45 піскорозкидачів, 65 бульдозерів та автогрейдерів.  Розчищались як дороги державного значення, так і місцева мережа автошляхів. У даний час в обласному центрі та на аварійно небезпечних ділянках працює близько півсотні піскорозкидачів.

ЧЕРНІГІВ

У Чернігові на Різдво, коли місто замітало снігом, на вулицях у дві зміни (по 11 годин кожна) працювало 18 одиниць спеціалізованої очисної і снігоприбиральної техніки, стільки ж водіїв та 39 двірників. Однак цього було замало, аби очистити всі дороги обласного центру від снігу. Як повідомив начальник цеху прибирання чернігівського комунального підприємства АТП-2528 Олександр Войтенко, для кращого прибирання просто не вистачає людей. “Необхідну техніку ми вже отримали наприкінці 2016 року, а от працівників для роботи на ній не встигли ні набрати, ні навчити", - розповів керівник.

Ще одна причина недостатнього розчищення міста від снігу - відсутність договорів на обслуговування з частиною житлово-комунальних підприємств. Через це, наприклад, величезний житловий мікрорайон Масани на Різдво майже не чистився. ЖЕКівський бульдозер працював лише у дворах, розчищаючи під'їзди до будинків. А от дороги, по яких рухався громадський транспорт, були вкрай небезпечними - вкриті льодом і снігом, на яких автобуси з людьми на поворотах місцями просто заносило.

ХЕРСОН

У Херсоні на очищенні доріг від снігу та посипанні їх піщано-сольовою сумішшю працювали у ці дні 10 одиниць техніки МКП "Дорожник" та 9 одиниць техніки чотирьох підрядних організацій.

"Дороги Херсона ми чистили від снігу вночі - вдень це не давали зробити припарковані на узбіччях приватні автомобілі. Але і вночі забрати повністю сніг з покриття доріг було неможливо - через люки комунікаційних мереж. Якщо б знімали сніг до самого асфальту, могли б позривати люки. До речі, один із грейдерів підрядників, який чистив дорогу, зламався, провалившись саме у люк. Була ще одна суттєва проблема - в місті немає техніки, якою сніг можна було б піднімати з дороги чи з узбіччя і вантажити для вивезення", - розповів кореспонденту Укрінформу директор міського комунального підприємства "Дорожник" Валентин Чесноков.

В МКП "Дорожник" основна кількість техніки стара (7 автомобілів ЗІЛ 1968 року випуску). Із більш нових - лише автомобіль КрАЗ (2011 року випуску) та МАЗ (2016 року випуску). За нормою ж підприємству потрібно близько 30 одиниць такої техніки.

При цьому проблем із пальним для техніки та піщано-сольовою сумішшю для посипання доріг під час нинішньої різдвяної негоди в Херсоні не було.

ХАРКІВ

У Харкові 7 січня о 5.00 півтори тисячі двірників вийшли на розчистку міста. Як зазначила директор КП "Харківблагоустрій" Катерина Сливинська, для очистки тротуарів використано 70 одиниць засобів малої механізації, для прибирання снігу на внутрішньоквартальних шляхах — до півсотні тракторів і спецавто. Всю ніч на автошляхах міста працювало понад 100 одиниць снігоприбиральної техніки. В результаті усі магістралі розчищені, громадський транспорт працює.

ДНІПРО

Дніпро – один з небагатьох обласних центрів, що зустрів снігову стихію без патетики і впорався з нею без особливих проблем та вчасно. Прокинувшись уранці, 7 січня, дніпровці побачили вичищені від снігу вулиці. Проблеми виникали лише з тротуарами, але міський голова Дніпра Борис Філатов цю проблему пообіцяв вирішити протягом року, чому посприяє покупка десяти сучасних снігоприбиральних машин «Керхер», які закріплять за одним з мікрорайонів.

Прибирати сніг у Дніпрі почали ще 6 січня, коли він лише почав іти. Було задіяно 135 одиниць техніки, в тому числі три новопридбані снігоочисні машини. Техніка працювала цілодобово, випадків збою у роботі громадського транспорту не зафіксовано. До прибирання снігу було залучено 500 осіб комунальників.

Як зазначив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко, у Дніпрі всі дороги придатні для проїзду. «За кілька днів снігопаду в місті не зупинилася жодна фура. Наразі ми постійно моніторимо стан 420 вулиць... Місто має достатній запас піщано-соляної суміші – до 30 тис. тонн (зазвичай за зимовий сезон використовується 10 – 15 тис. тонн суміші) - та пального», — сказав Лисенко.

Єдина надзвичайна ситуація сталася 9 січня: близько 12 години дня впав купол розважального центру «Правда-парк» на Слобожанському проспекті. На щастя, в даний час року ця зона не працює, тому ніхто не постраждав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-