Справа 2 травня: п'ятьох обвинувачених залишили в СІЗО

Справа 2 травня: п'ятьох обвинувачених залишили в СІЗО

Укрінформ
Оновлена колегія Малиновського райсуду Одеси розглядала у п'ятницю клопотання представника державного обвинувачення та захисників п'яти підсудних, яким інкримінують участь у масових заворушеннях 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Представник державного обвинувачення Володимир Буткевич звернувся до колегії суддів з клопотанням щодо "продовження тримання під вартою п'яти обвинувачених упродовж наступних 60 діб, оскільки триває судове розслідування й існує ризик уникнення підсудними покарання, особливо двома громадянами Російської Федерації. Крім того, обвинувачені можуть знищити або зіпсувати докази своєї провини, та вплинути на свідків".

У свою чергу, адвокати фігурантів "справи 2 травня" вкотре висунули клопотання про зміну міри запобіжного заходу щодо підзахисних - звільнення підсудних з-під варти під домашній арешт. На думку захисників, "доводи прокурора безпідставні", п'ятеро підсудних уже понад два роки перебувають у СІЗО, а кримінальну справу по суті вирішено розглядати заново.

Із клопотанням до суду про відвід адвоката, призначеного з Центру безоплатної правової допомоги, звернувся також один з обвинувачених Владислав Романюк, не вказуючи вмотивованих підстав для цього.

Головуючий на засіданні суддя Віктор Корой озвучив ухвалу про відмову суду у задоволенні необгрунтованого клопотання, оскільки на попередньому засіданні підсудний Романюк відмовився від раніше найнятого адвоката через відсутність коштів для оплати його послуг.

Колегія суддів Малиновського районного суду також винесла ухвалу - продовжити запобіжний захід п'ятьом обвинуваченим у "справі 2 травня" у вигляді утримання під вартою на 60 днів - до 14 лютого 2017 року.

Варто зазначити, що засідання суду пікетували активісти патріотичних сил Одеси, а неподалік адмінбудівлі невідомі повісили на петлі одягнене в суддівську мантію опудало. На ньому приклеїли напис: «Він відпускав сепаратистів».

Як повідомлялося, Малиновський райсуд Одеси розглядає обставини скоєння злочинів великою групою осіб під час масових заворушень 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі). Першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані, у сутичках та вогні загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-