У

У "Тюрмі на Лонцького" знайшли залишки архіву НКВС

Укрінформ
Спалений архів радянських спецслужб розкопали дослідники на подвір'ї колишньої катівні НКВС, а тепер музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові.

Про це у Фейсбуці повідомив директор музею Руслан Забілий.

"Незважаючи на погодні умови, продовжуємо з фахівцями КП ЛОР "Доля" розкопки у дворі Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького". Знайдено унікальні артефакти, думаю, єдині. Це згорілі документи радянських спецслужб - свідчення про те, як чекісти затирали сліди своїх злочинів, знищуючи докази. Хтозна коли їх палили! Може в 1941, а може в 1991 році! На спопелілих аркушах залишилися досі відчитувані за слідами друкарської фарби слова, друковані російською мовою. Це документи якоїсь звітності. На одному із фрагментів відчитується гриф: "Совершенно секретно". Документи палили папками. Тому те, що від них залишилося, спресувалося та збереглося в піщаному грунті. Законсервуємо ці знахідки і колись вони потрапить в музейну експозицію", - зазначив Забілий.

За його словами, серед знахідок є і німецькі солдатські каски періоду Другої світової війни. Це для музею важливі артефакти, бо вони знайдені на його території і є єдиними свідченнями із періоду 1941-1944 років та нагадують про нацистські злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-