«Запоріжжяобленерго» мітингує і просить зарплату за три місяці

«Запоріжжяобленерго» мітингує і просить зарплату за три місяці

Укрінформ
У Запоріжжі колектив ВАТ «Запоріжжяобленерго» мітингує проти невиплати заробітної плати і дій Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), що вилучає обігові кошти компанії.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

На мітинг протесту на центральну площу Запоріжжя Фестивальну перед будівлею Запорізької облдержадміністрації вийшло близько тисячі людей з плакатами.

«На сьогодні з людьми не розрахувалися за вересень, жовтень і листопад. Загальний борг з виплати заробітної плати становить 78 мільйонів гривень. Заборгованість компанії за податками - 71 млн гривень, борг перед постачальниками устаткування, бензину тощо - 68 млн», - повідомив голова профспілкового комітету ВАТ «Запоріжжяобленерго» Микола Батін.

За його словами, аналогічні акції протесту відбуваються в усіх районах Запорізької області. Енергетики більшості РЕС протестують перед будівлями райдержадміністрацій, а в декількох районах, що межують із зоною АТО, -  на території своїх структурних підрозділів.

Це друга акція енергетиків за останні два тижні. Раніше страйком «Запоріжжяобленерго» прийняв рішення про проведення подібних пікетів і мітингів кожної п'ятниці доти, поки питання із заробітною платою і забезпеченням нормальних умов роботи не буде вирішено по суті.

Водночас у самій НКРЕКП вважають, що причина невиплати заробітної плати криється в недостатній роботі керівництва ВАТ «Запоріжжяобленерго» із споживачами-боржниками, серед яких, зокрема, ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат»,  «Кремнійполімер» і  ПАТ «Запорізький завод феросплавів».

"Ліквідна заборгованість цих підприємств за останні два роки становить близько 548 млн грн, що відповідає 11-місячному фонду заробітної плати ВАТ «Запоріжжяобленерго», - стверджують у НКРЕКП.

Що стосується виїмки обігових коштів, комісія була вимушена задіяти цей примусовий механізм, оскільки з липня 2016 року обленерго відмовилося розраховуватися з ДП "Енергоринок", нарощуючи заборгованість перед Оптовим ринком електроенергії України.

"Звертаємо увагу, що з питань платіжно-розрахункових відносин ВАТ «Запоріжжяобленерго» впродовж 2015-2016 років Комісія 62 рази зверталася до уряду, Кабінету Міністрів, правоохоронних органів, міністерства, керівництва Запорізької області, у зв'язку з чим Національним антикорупційним  бюро України порушено низку кримінальних справ», - зазначається в листі НКРЕКП від 25.10.2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-