На Павлоградському хімічному заводі знищено 1 млн протипіхотних мін

На Павлоградському хімічному заводі знищено 1 млн протипіхотних мін

Укрінформ
У місті Павлоград Дніпропетровської області на хімічному заводі в рамках проекту НАТО щодо демілітаризації утилізовано 1 млн протипіхотних мін ПФМ-1.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі Оперативного командування «Схід» ЗСУ.

«Елемент ПФМ був доданий до проекту демілітаризації на прохання України з метою підтримки нашої держави у виконанні нею своїх зобов’язань по Оттавській конвенції. Беручи до уваги поточні можливості і потужності та об’єми фінансування, проект спрямований на підтримку України в знищенні 3 мільйонів мін. Контрактор, Павлоградський хімічний завод, був підтриманий Норвегією на двосторонній основі: Норвегія надала фінансову допомогу для модернізації інсеніратора для знищення мін ПФМ-1 на Павлоградському хімічному заводі (1 млн USD)», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у рамках проекту НАТО надає додаткову фінансову підтримку на відновлення обладнання для демілітаризації — закуплено секцію обертової печі (на загальну суму 29 млн 860 тис. євро). Розробка, проектування та виготовлення додаткового обладнання для демонтажу нових типів носіїв мін, а також закупівля, монтаж і постійне використання системи відеоспостереження також буде забезпечено Цільовим фондом НАТО.

Починаючи з середини листопада, Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Павлоградський хімічний завод» готове до знищення нового типу протипіхотних наземних мін - ПФМ-1С (міни з пристроєм самоліквідації).

На цей час було знищено 975.312 протипіхотних мін типу ПФМ-1.

Як повідомлялося, у січні 2012 року Верховною Радою України був прийнятий закон України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та організацією НАТО з технічного обслуговування і постачання (NAMSO) про демілітаризацію стрілецької зброї і легких озброєнь, звичайних боєприпасів та протипіхотних мін типу ПФМ-1.

У лютому 2013 року було підписано Рамкову угоду щодо знищення протипіхотних мін ПФМ-1 між Агенцією НАТО з підтримки та постачання (NSPA), МОУ України та Павлоградським хімічним заводом. За короткий період було знищено 332 352 мін.

В грудні 2014 року між NSPA та ЄС було підписано Угоду про дотацію Євросоюзом у розмірі 1,8 млн євро в проект зі знищення протипіхотних мін ПФМ-1.

24 вересня 2015 року NSPA підписало додаткову угоду (ДУ) до існуючої Рамкової угоди щодо знищення протипіхотних мін ПФМ-1 про зміну/збільшення загальної вартості до 3 млн 689 тис євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-