Раді пропонують перейменувати Сєверодонецьк

Раді пропонують перейменувати Сєверодонецьк

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови 5308 «Про приведення назви міста Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису» та його перейменування на місто Сіверськодонецьк.

Про це повідомляє сайт ВР.

Авторами документа виступила група народних депутатів від фракції БПП та народний депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько.

«Перейменувати місто Сєверодонецьк Луганської області на місто Сіверськодонецьк», - ідеться в тексті проекту нормативно-правового акта.

Як наголосили автори проекту постанови, назва "Сєверодонецьк" не відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови та є транслітерованою назвою від російськомовної назви «Северодонецк», що є «суттєвим аргументом для надання місту правильної україномовної назви, підтвердженої історичними фактами, а також зафіксованої в офіційних орфографічних виданнях України та відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови».

«Також варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії восени 2014 року місто Сєверодонецьк став де-факто обласним центром Луганської області та є наразі бастіоном Української Луганщини і не може носити зросійщену назву», - підкреслюється в пояснювальній записці до документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-