Декомунізація: Одеські депутати хочуть скасувати розпорядження Саакашвілі

Декомунізація: Одеські депутати хочуть скасувати розпорядження Саакашвілі

Укрінформ
Сьома сесія Одеської облради прийняла звернення до Президента України і глави уряду щодо скасування розпорядження голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі від 21 травня цього року "Про перейменування об'єктів топоніміки в населених пунктах Одеської області".

Проект рішення вніс на розгляд учасників сесії представник "Опоблоку" Віктор Баранський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час зустрічей з виборцями, мешканцями Київського району, багато хто висловлювався проти перейменування вулиць Одеси, що передбачено розпорядженням голови облдержадміністрації. Зокрема, мною зібрано підписи проти перейменування проспекту Маршала Жукова, вулиць Терешкової, 25-ї Чапаєвської дивізії, провулку Бабушкіна", - зазначив Баранський.

Депутат додав, що проспект та вулиці незаконно названо іменами Героїв Крут, Небесної Сотні, Всеволода Змієнка, Дмитра Інглезі, оскільки "колишні топоніми не підпадають під дію Закону про декомунізацію".

Проти увічнення в назвах вулиць та проспекту подвигу Героїв Небесної Сотні та АТО, видатних діячів України виступили також депутати Євгенія Абрамова і Віталій Саутенков, які мотивували необхідність скасування розпорядження голови ОДА тим, що підписав його Саакашвілі у вихідний день - суботу.

У свою чергу, депутат Віталій Свічинський заявив, що подібні ініціативи та збори підписів розколюють суспільство. "Мені шкода, що депутати Опозиційного блоку створюють такі неприємні прецеденти. Замість того, щоб підтримувати ідеї національного єднання, віддати данину героям Крут, Небесної Сотні, які віддали життя за Україну, вони своїми діями сіють розбрат у суспільстві", - зазначив Свічинський.

На сесії також виступила заступник голови Одеської ОДА Соломія Бобровська, яка заявила, що розпорядження "Про перейменування об'єктів топоніміки в населених пунктах Одеської області" було підписане головою ОДА на підставі внесених пропозицій представниками громадськості та науковцями Одеси й погодження з експертами Українського інституту національної пам’яті.

Головуючий на сесії облради Анатолій Урбанський поставив проект Звернення на голосування, за нього проголосували 54 із 84 депутатів облради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-