Заборону на експорт кругляка необхідно зберегти - Москаль

Заборону на експорт кругляка необхідно зберегти - Москаль

Укрінформ
Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль виступає категорично проти скасування мораторію на експорт з України лісу-кругляка, оскільки біля українського кордону є величезна кількість іноземних деревообробних підприємств, які "паразитують на українському лісі".

Про це йдеться в публікації на офіційному сайті Москаля.

"Закарпаття не вивозить на експорт деревину – ані паливну, ані ділову, а також не пропускає за кордон ліс з інших регіонів України. Ми фактично зачинили державний кордон у межах Закарпаття на замок для ввезення деревини. І наполягаємо на тому, що мораторій на експорт лісу-кругляка має бути збережений. Чомусь країни Євросоюзу не хочуть вирубувати свої ліси: Словаччина та Румунія бережуть Татри й Карпати, Австрія та Італія – Альпи. Вони націлені на український ліс, який скуповують за копійки, виробляють із нього продукцію, а потім продають її (у тому числі нам) втридорога. По периметру з українським кордоном, в Угорщині, Словаччині та Румунії є купа деревообробних підприємств, які працюють тільки на українській діловій деревині, яку часто отримують під виглядом дров", - написав Москаль.

Він вважає, що якщо іноземні деревообробні підприємства хочуть і далі працювати за профілем, то мають перенести своє виробництво в Україну, створити тут робочі місяця, платити податки й вивозити на експорт уже готову продукцію, а не ліс-кругляк.

"Якщо Євросоюз ставить надання Україні допомоги в залежність від зняття мораторію на експорт деревини, цим самим він демонструє, що бачить у нашій країні сировинний придаток. Це неприпустимо, заборона на вивезення лісу за кордон має бути збережена!" - наголосив голова Закарпатської ОДА.

Як повідомлялося, зняття мораторію на експорт лісу-кругляка є однією з головних умов, які Євросоюз ставить для виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 мільйонів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-